GroenLinks: bevoorraad koffieshops legaal met wiet

Ook de VVD is nu voorstander van het liberaliseren van softdrugs. Europa lijkt ook deze lijn te kiezen. Maar we moeten er niet hardop over praten....

Van onze verslaggever

Koffieshops moeten legaal worden bevoorraad met Nederlandse softdrugs. Dat voorstel wil GroenLinks nieuw leven inblazen 'gezien de gunstige ontwikkelingen bij de VVD'. Volgens GroenLinks-Kamerlid Halsema is de tijd politiek gesproken rijp om het Nederlandse drugsbeleid verder te liberaliseren.

VVD-leider Dijkstal verraste politiek Den Haag maandag met de stelling dat de VVD principieel voorstander is van legalisering van softdrugs. Hij zei dat dit wel in harmonie moet gebeuren met het buitenland, en dus een illusie is. Veel landen uit de Europese Unie zijn tegen legalisering.

VVD-minister Korthals van Justitie daarentegen zegt dat zijn standpunt onveranderd is. Hij is niet voor legalisering. In het voorjaar komt het kabinet met een nieuwe drugsnota.

Halsema wijst erop dat bevoorrading van koffieshops met Nederlandse wiet een streep door de rekening is van internationale drugsbendes. Daar kan het buitenland, en de VVD, niets tegen hebben, denkt zij. VVD'er Nicolaï sprak eerder van 'staatsplantages' en keerde zich tegen het idee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden