GroenLinks bepleit dag thuiswerken

Oppositiepartij wil werknemer recht verschaffen op één dag thuiswerken per week...

DEN HAAG GroenLinks wil dat alle werknemers het recht krijgen één dag per week thuis te werken. Volgens het Kamerlid Ineke van Gent van de oppositiepartij is dat ‘een groen én sociaal idee’. Haar partij zal maandag een initiatiefwet die voorziet in het recht op thuiswerken aanbieden aan verkeersminister Eurlings.

‘Het mes snijdt aan twee kanten; met het recht op thuiswerken verminderen we de files en zal ook de stress onder werknemers afnemen. Werkende ouders rennen zich rot; één dag per week thuiswerken scheelt een boel reistijd.’ Ook op het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt gewerkt aan het stimuleren van thuiswerken.

Maar die plannen, gebaseerd op vrijwillige afspraken tussen werkgevers en werknemers, zijn volgens Van Gent veel te vrijblijvend. ‘De voornemens zijn goed, maar het gaat lang niet ver genoeg.’ Met een wet zal de druk worden opgevoerd, is haar gedachte.

En het voorstel past ook in de geest van de ‘eigenzinnige arbeidstijden’ waar GroenLinks voor staat. Al eerder diende de partij een initiatiefwet in die voorzag in tien dagen betaald vaderschapsverlof. Die wet kon vorig jaar niet rekenen op de steun van een Kamermeerderheid; alleen oppositiepartij SP steunde het plan. Begin dit jaar diende GroenLinks opnieuw een initiatiefwet in voor vijf dagen vaderschapsverlof, in de hoop daarmee meer steun te krijgen.

Het jongste voorstel voor thuiswerken kan rekenen op sympathie in de Kamer, maar partijen zijn huiverig om dat recht in de wet vast te leggen. SP’er Roemer: ‘Wat doe je met een fietsenmaker die het recht op een dag thuiswerken gaat opeisen?’ PvdA-Kamerlid Roefs: ‘Het recht op thuiswerken moet je niet in de wet regelen.’

Dat neemt niet weg dat coalitiepartij PvdA en oppositiepartij SP menen dat minister Eurlings meer haast kan maken om thuiswerken te stimuleren. Alle onderzoeken wijzen uit dat een dagje thuiswerken het fileleed verzacht. Nu zijn weliswaar een aantal regionale proeven aan de gang, maar Roefs pleit voor een landelijke aanpak. Roemer vult aan: ‘Eurlings moet eens gas gaan geven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.