GroenLinks begint actie kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks is een handtekeningenactie begonnen om kinderopvang betaalbaar te houden. Dit hebben fractieleider Femke Halsema en Tweede Kamerlid Ineke van Gent maandag laten weten.

,,Er moet niet worden gesaneerd, maar geïnvesteerd in goede en toegankelijke opvang'', alus de Kamerleden. Tegenstanders van de bezuiniging kunnen hun handtekening zetten via www.groenlinks.nl.

Het kabinet is dit jaar een half miljard meer kwijt aan kinderopvang dan begroot. Om de oplopende kosten te beteugelen, wil het snijden in de vergoeding die ouders ontvangen. Staatssecretaris Sharon Dijksma wil de laagste inkomens daarbij ontzien.

Voorbarig alarm

Volgens een becijfering van de MO-groep moeten ouders gemiddeld 1400 euro per jaar meer betalen aan kinderopvang als de maatregelen van het kabinet doorgaan. Nu betalen ze gemiddeld 19 procent van de kosten zelf. Volgens berekeningen in opdracht van de MO-groep Kinderopvang wordt dat in 2009 30 procent.

Dijksma heeft via haar voorlichter weten dat er geen sprake van zal zijn dat ouders zoveel meer zullen betalen als de MO-groep heeft becijferd. Ze vindt het alarm van de MO-groep voorbarig omdat de maatregelen nog niet precies zijn ingevuld. Zij benadrukt dat ouders niet zo zwaar zullen worden belast als voor 2006.

In de kabinetsplannen verdwijnt de gastouderregeling. Als alternatief denkt het kabinet aan het verhogen van een inkomensafhankelijke belastingkorting zodat ouders toch familie of bekenden kunnen inschakelen voor de opvang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.