GroenLinks Amsterdam niet om tafel met D66, VVD en SP

De Amsterdamse fractie van GroenLinks wil niet onderhandelen met D66, VVD en SP over een coalitie. Volgens fractievoorzitter Rutger Groot Wassink heeft zijn partij besloten niet aan tafel te gaan met de drie partijen, zoals verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) gisteren hadden voorgesteld.

Redactie
De Amsterdamse fractievoorzitters tijdens een crisisoverleg op 15 mei. Beeld anp
De Amsterdamse fractievoorzitters tijdens een crisisoverleg op 15 mei.Beeld anp

Dat betekent dat de coalitiebesprekingen twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen nog steeds in een impasse zitten. 'We vinden en vonden ook al dat een andere combinatie beter is voor de stad', zei Groot Wassink. 'We vinden het gek dat D66 en VVD de as moeten zijn, terwijl er ook veel linkse zetels zijn. Dit had niet onze voorkeur en we vinden dat ook andere opties verkend hadden moeten worden, zoals D66 met twee linkse partijen.'

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte, de grote winnaar bij de verkiezingen, noemde het besluit 'ontzettend jammer'. 'GroenLinks had verklaard dat er geen blokkades lagen op deze coalitie, dus ik ging ervan uit dat dit mogelijk was.'

Balans
SP-leider Laurens Ivens liet weten dat een combinatie van D66, VVD en zijn partij zonder GroenLinks absoluut niet voor de hand ligt. 'De verkenners hebben een voorstel gedaan van twee, in onze ogen, rechtse partijen en twee linkse om enigszins de balans erin te houden. Wij zagen daar moeizame onderhandelingen in en stonden zeker niet te juichen. Maar acht weken na de verkiezingen moet je gewoon verder en wij waren bereid die onderhandelingen aan te gaan.' Zolang D66 en VVD zich aan elkaar vasthouden, net als GroenLinks en PvdA, gebeurt er volgens Ivens niets.

Ook VVD-leider Eric van der Burg zei 'erg teleurgesteld' te zijn over het besluit van GroenLinks. 'We zijn nu in een situatie gekomen waarin we weer niet verder kunnen.' Aanvankelijk was het de bedoeling dat D66, VVD en GroenLinks een nieuw college zouden vormen. Die onderhandelingen liepen stuk toen GroenLinks de handdoek in de ring gooide, omdat de partij vond dat de standpunten te ver uit elkaar lagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden