GroenLink kiest in tegenbegroting voor forse banengroei

GroenLinks heeft woensdag een alternatieve begroting gepresenteerd waarmee de partij verwacht volgend jaar 40.000 banen extra te creëren. Tijdens de komende kabinetsperiode zouden de plannen zelfs 100.000 banen moeten opleveren....

ANP

Daarvoor zou de gesubsidieerde arbeid moeten blijven, moeten werkgevers verplicht een aantal arbeidsgehandicapten in dienst nemen en worden subsidies ingezet voor laagbetaalde arbeid.

Om die extra banen te realiseren acht GroenLinks het wel noodzakelijk het begrotingstekort volgend jaar op te laten lopen tot 2,9 procent. De 5 miljard euro die hierdoor vrijkomt, wordt verder nog ingezet voor extra investeringen in zorg en onderwijs en voor extra financiële steun voor mensen op het sociaal minimum.

Volgens GroenLinks zijn de bezuinigingen in de sociale zekerheid 'sociaal onaanvaardbaar en economisch onverstandig'. 'Door deze boekhoudersmentaliteit loopt de economie nog meer schade op en gaan duizenden banen extra verloren', aldus fractievoorzitter Halsema.

GroenLinks investeert in haar eigen begroting 7,5 miljard extra. Daar staan 2,5 miljard aan bezuinigingen en 1 miljard aan lastenverzwaringen tegenover. Bezuinigen wil GroenLinks onder meer op de aanleg van wegen en defensie. Lastenverzwaringen die de oppositiepartij voorstelt zijn onder meer een vaarbelasting en de invoering van aanschafbelasting voor taxi's en bestelauto's.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden