Groenewegen kan zich gaan opmaken voor start in de Tour

'Stroetinga', zegt LottoNL-Jumbo-teambaas Richard Plugge, terwijl hij een paar keer knikt naar Dylan Groenewegen. Plugges onderlip krult en uit zijn ogen spreekt verwondering. 'Ik wist dat Stroetinga snel was, maar dat hij hier zou winnen had ik niet verwacht', vertelt Groenewegen. Hij is tweede geworden.

Arwin Willemsen
Groenewegen ziet Wim Stroetinga winnen. Beeld Wouter Roosenboom
Groenewegen ziet Wim Stroetinga winnen.Beeld Wouter Roosenboom

De stemming in het kamp van Lotto-NL-Jumbo is uitgelaten na de slotrit van de Ster ZLM Toer. De ploeg, met de afzwaaiende Maarten Tjallingii, pakt de eindzege (Sep Vanmarcke) en wint drie ritten. Eén daarvan komt op het conto van Groenewegen. Alles wijst op zijn Tourdebuut over minder dan twee weken.

Ploegleider Nico Verhoeven wil dat nog niet bevestigen, maar uit zijn verhaal valt op te maken dat Groenewegen naar Frankrijk afreist. 'Ik heb ook bewezen heb dat ik daar thuishoor', vindt Groenewegen. De etappes die in de eerste Tourweek 'interessant zijn' voor de toegankelijke Amsterdammer, zitten al in zijn hoofd geprent. 'De eerste, derde en vierde. En de vijfde kan ook nog een sprint worden', somt hij op. Deze week maakt de ploeg zijn definitieve selectie bekend.

Bonkige sprinter

Anders dan André Greipel, die wel eens het verwijt krijgt 'te netjes' te sprinten, durft Groenewegen in een eindspurt de deur op slot te gooien. Dat zorgt ervoor dat de bonkige Noord-Hollander, net een paar centimeter groter dan stijlgenoten als Mark Cavendish en Nacer Bouhanni, dit seizoen al zes streepjes achter zijn naam heeft staan. 'Dat had ik nooit verwacht. Zeker niet na mijn gebroken knieschijf eind vorig jaar.'

Vorig seizoen eindigde met twee streepjes. Het eerste werd pas eind augustus gezet. In Arnhem-Veenendaal Classic brak Groenewegen de ban. Het zelfvertrouwen kroop in zijn lichaam. Hij verkaste van Roompot naar LottoNL-Jumbo en floreert nu optimaal in dienst van de geelzwarte brigade, die met zijn sprinttrein dit jaar al meer dan eens de lakens uitdeelde.

De kans dat de Tourselectie een aantal van die wagonnetjes zal herbergen, is aanzienlijk. Dat betekent wellicht minder steun voor Wilco Kelderman en de nog niet van zijn val herstelde Robert Gesink, maar vermoedelijk ook minder druk voor het duo. Een woord dat in het vocabulaire van Groenewegen niet lijkt voor te komen.

Waar Lotto-Jumbo in het verleden zijn paradepaardjes 'groot liet worden' in de Giro of Vuelta, wordt Groenewegen op 23-jarige leeftijd voor de leeuwen gegooid in La Grande Boucle. Verschil: Groenewegen is een volbloedsprinter, Kelderman, Gesink, Kruijswijk, Mollema zijn klimmers.

Blanco

Bij de Tourstart is Groenewegen - morgen jarig - 23 jaar en 11 dagen. Daarmee zou hij de jongste renner zijn die LottoNL-Jumbo - dan wel voorganger Rabobank of Belkin - meeneemt naar de Tour sinds 2007, met de toen 22-jarige Thomas Dekker.

Afgezien van de Eneco Tour in 2015 is de Tour pas de tweede WorldTour-koers voor Groenewegen en zijn debuut in het Franse hooggebergte. Op een soortgelijke manier ging dat ooit ook met Jeroen Blijlevens, herinnert Verhoeven zich. 'Die werd constant gelost en won toen ineens een rit.'

Groenewegen: 'Ik heb in de Ronde van Californië op cols tot 2.400 meter gereden. Ik hoop genoeg inhoud te hebben opgedaan.' 'Het gaat er ook niet om dat hij kan klimmen', vult Verhoeven aan. 'Hij moet het in de sprints laten zien.'

'Daarbij', gaat de ploegleider verder, 'het zegt niets dat hij in zulke grote koersen weinig ervaring heeft. Hij gaat er blanco in, dat kan ook een voordeel zijn. Dylan is zo hongerig naar succes.'

Hoe dan ook een renner voor de toekomst. Dat is ook te zien aan zijn persoonlijke website, die 'binnenkort beschikbaar komt'. Wellicht is dat wel op zaterdag 2 juli, de dag van de Tourstart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden