'Groenewegen in de finale zo goed mogelijk afleveren'

Elke week is het koers. Vaak ver weg, soms in Nederland. Wat komt er bij kijken? Hoe wordt wielersport buiten de topwedstrijden beleefd? Iwan Tol belicht de Eneco Tour zeven dagen lang vanuit zeven gezichtspunten. Dag 3: de ploegleider.

Iwan Tol
null Beeld anp
Beeld anp

'Let op', zegt Merijn Zeeman, vanachter het stuur van de ploegleiderswagen van Lotto-Jumbo. 'Nu gaat de koehandel beginnen.' De derde etappe van de Eneco Tour, van Blankenberge naar Ardooie is een uur onderweg. Vijf vluchters zijn vooruit en de sprintersploegen willen het verschil niet al te veel laten oplopen. Maar wie gaat het vuile werk opknappen? Toch zeker niet Lotto-Jumbo, met sprinter Dylan Groenwegen als speerpunt, alleen?

Op dat moment komt de ploegleiderswagen van BMC naast Zeeman rijden. 'And, what are you gonna do?', vraagt collega Fabio Baldato. Zeeman overlegt via een walkietalkie met Mathieu Heijboer, die de tweede ploegleiderswagen van Lotto-Jumbo bestuurt. 'Vraag jij eens wat ze bij Quick Step van plan zijn'. Er volgt goed nieuws: 'Ze gaan er een mannetje bijzetten.' Vervolgens treedt de rust in. Het gaat langs weilanden, maisvelden, industriegebieden en dorpen met namen als Madonna.

Zeeman is 37 jaar, vader van een zoon van vijf en een dochter van acht weken en voor het derde jaar ploegleider bij Lotto-Jumbo. 150 koersdagen per jaar zit hij achter het stuur. Om niet te veel uit te dijen, heeft hij zich voorgenomen om van zoetigheden af te blijven. Op dat moment houdt mecanicien Sander, die op de achterbank zit, hem een Mars voor. 'Weet je het zeker?' Zeeman gromt: 'Jij bent een slecht mens, Sander.'

Op weg naar de start heeft Zeeman in de teambus nog maar eens het tactisch plan voor vandaag uit de doeken gedaan via een powerpoint-presentatie. Het komt er in theorie op neer dat Groenewegen in de finale zo goed mogelijk moet worden afgeleverd. 'Alleen strookt de theorie zelden met de praktijk.'

Onderweg

Iwan Tol belicht de Eneco Tour zeven dagen lang vanuit zeven gezichtspunten. Dag 2: de ploegleider.

Via een walkietalkie staat hij in verbinding met zijn renners. Hij waarschuwt ze voor gevaarlijke passages, geeft de achterstand door en komt af en toe met een aanwijzing ('Hé Timo, ik denk dat het goed is als jij je een beetje voorin gaat mengen'). Maar zijn meeste invloed zit in de voorbereiding. Talloze keren heeft hij de sprints van voorgaande jaren van deze etappe geanalyseerd en die besproken met de ploeg.

Pas als de helikopter boven het peloton cirkelt, ten teken dat de live-uitzending is begonnen, ontstaat er weer reuring in de koers. De uitzending kan Zeeman volgen via de tv, die op het dashboard is geïnstalleerd. Zo ontstaat het merkwaardige tafereel dat hij naar het scherm kijkt, terwijl honderd meter voor hem zich de werkelijkheid ontrolt.

'Come on boys, volle focus nu', roept hij in de finale. In de laatste meters wordt de kopgroep bijgehaald. Naarstig speurt Zeeman op tv naar het rood-wit-blauw van Groenewegen. Die zit in goeie positie, maar wordt uiteindelijk op volle snelheid door Peter Sagan gepasseerd. Groenewegen eindigt als vierde.

Zeeman baalt, maar schakelt snel. Morgen weer nieuwe kansen. Oók om van de zoetigheden af te blijven, want dat is vandaag niet helemaal gelukt. Halverwege de koers stond een soigneur plotseling met appeltaart langs de kant. Zeeman zwichtte. 'Sorry hoor', zegt hij, 'maar die kon ik dus niet laten schieten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden