Groeneveld en co pakken enige kans

AMSTERDAM - Augustus, Weymouth. Die woorden stonden al geruime tijd in meerdere hoofden geprent. Maar een sail-off, een allesbeslissende wedstrijd om het laatste olympische ticket in de Elliot 6m-klasse, bepaalde dit weekeinde dat drie vrouwen dat doel niet zullen halen.


Het team van de kernploeg, aangevoerd door Mandy Mulder, nam het in het olympische water van Weymouth op tegen het commerciële Mach3-team van stuurvrouw Renée Groeneveld. Beide ploegen wilden een medaille op de Spelen, maar er mag slechts één Nederlands team starten.


'In Peking had ik zilver en dat wil ik dolgraag nog een keer', zei Mulder voor de sail-off. Ze voelde zich gesterkt door opmerkingen van internationale zeilers: de aanwezige buitenlanders in Weymouth gaven de kernploeg de meeste kans. 'Maar het blijft matchracen, er kan van alles gebeuren', meldde Mulder vrijdag.


De buitenlanders kregen ongelijk. Het team dat als eerste negen wedstrijden zou winnen, mocht naar de Spelen. Zaterdag ging het gelijk op: zowel team-Groeneveld als team-Mulder won drie wedstrijden. Maar zondag won het team van Groeneveld zes keer op rij en bemachtigde zo het gewilde ticket.


Uit onvrede over het beleid van bondscoach Mikael Lundh stapten Groeneveld en Annemieke Bes, die in Peking (2008) zilver won, vorig jaar uit de selectie. Ze kregen gezelschap van Marcelien Bos-De Koning, voormalig wereldkampioen in de 470-klasse en eveneens winnaar van olympisch zilver. Maar er was bij de confrontatie in Weymouth geen sprake van enige rancune. Dat kan ook niet anders: het Watersportverbond steunt Mach3. De boot waarin Groeneveld en co varen is eigendom van de bond.


Team-Mulder was op papier de sterkere ploeg, al stonden de teams in veel uitslagen vrij dicht bij elkaar. Groeneveld twijfelde evenwel niet over haar kansen. Ze noemde de kwalificatiewedstrijd vooraf slechts 'een hobbel'. Haar vizier was al gericht op de Spelen. Misschien lag daar haar winst, want Mulder klonk in aanloop naar de sail-off veel nerveuzer. Ze vreesde het kwalificatiesysteem van de Watersportverbond en wilde niet dat alles zou aankomen op één weekeinde zeilen. Mulder wilde liever een kwalificatie via meerdere wedstrijden en over een langere periode.


De winnares van de sail-off zag juist nooit op tegen het kwalificatiesysteem. 'Dit is matchracen! Eén tegen één, eerlijker kan niet. Het is een beetje on-Nederlands, maar op de Spelen moet je er ook staan bij iedere race.'


Knap

Dat Groeneveld en haar bemanning pas sinds vijf maanden een team vormen, maakt de prestatie in Weymouth niet extra knap, vindt Groeneveld. 'We hebben voldoende tijd gehad. Het was krap geweest als we deze boot nog niet hadden gehad. Maar hier varen we al drie jaar mee.'


Dat 'we' geldt niet voor De Koning. Na haar olympische medaille van vier jaar geleden maakte ze een lange reis door Zuid-Amerika. Daarna stapte ze over op de surfplank, totdat ze in november door de andere twee vrouwen werd gevraagd zich aan te sluiten bij hun team. De Koning zag voor zichzelf in deze discipline meer medaillekansen en stapte over.


Toch was het wennen voor het commerciële team. 'Vliegtickets, hotels, sponsoring', zegt Groeneveld op. 'Bij zeilen komt meer kijken dan alleen in een boot zitten.' De drie moesten ook 'een eigen taaltje' bedenken: zoeken naar die paar woorden waarmee ze elkaar zo snel mogelijk zouden begrijpen. 'Splitten' is zo'n woord. Zodra dat wordt geroepen, weten alle drie precies op welke manier ze gaan starten.


'Nu gaan we voor een medaille in Londen', zegt Groeneveld. 'De andere twee hebben er al één, nu ik nog.'


JUDO

Voor de judobond is discussie over een rechtstreeks olympisch kwalificatieduel niets nieuws, maar technisch directeur Cor van der Geest kiest er niet graag voor. Vier jaar geleden werd zwaargewicht Dennis van der Geest door de bond aangewezen ten koste van Grim Vuijsters. Dit jaar vond de judobond de ervaring van Elisabeth Willeboordse zwaarder wegen dan de recent betere resultaten van Anicka van Emden. Van der Geest: 'Maatgevend is de grootst mogelijke kans op een medaille. Het gaat niet om het verslaan van elkaar, maar we moeten de rest van de wereld verslaan. Pas als ik het echt niet meer weet, zou ik voor een onderling duel kiezen. Het zou echt mijn laatste optie zijn.'

BOKSEN

Bokser Marichelle de Jong had het duel om het olympische ticket graag in de ring uitgevochten met Nouchka Fontijn. Fontijn werd echter aangewezen door de Boksbond, waar een adviescommissie bepaalt welke atleet naar de Spelen gaat op basis van een puntensysteem. Technisch-directeur Louis Wijdenbosch: 'We moeten niet elkaar verslaan, maar de rest van de wereld.'

SCHAATSEN

In het schaatsen is de skate-off voor de Spelen al jaren gangbaar. Maar technisch directeur Arie Koops van de Schaatsbond KNSB zal nooit kiezen voor een systeem waarin schaatsers slechts één kans hebben. 'Ik vind dat een sporter zijn plaats zelf moet kunnen verdienen. Door een skate-off zijn atleten niet afhankelijk van mensen die aanwijzen. Maar ik vind dat aanwijsplekken nodig zijn voor calamiteiten. Het gaat erom dat we het team meenemen met de grootste kans op succes. Neem bijvoorbeeld Sven Kramer, die in 2010 superieur was. Als hij destijds iets had gehad bij de plaatsingswedstrijd, was iedereen van mening geweest dat hij toch had moeten gaan.'

ZWEMMEN

De Nederlandse zwemmers hadden dit jaar vier kansen zich te plaatsen voor Londen. Als het aan technisch directeur Jacco Verhaeren ligt, worden dit er in de toekomst minder. 'Ik hoop dat we richting trials gaan, één beslissingswedstrijd. Op de Spelen moet je het ook op één moment doen. Nu kunnen we het ons niet veroorloven. De kans dat een van onze beste zwemmers thuis moet blijven door een calamiteit - bijvoorbeeld een ziekte of een blessure - is met slechts één kans op plaatsing te groot. In Amerika en Australië is dat anders. Als daar de beste wegvalt, is dat heel vervelend, maar dan staan er twee klaar die nagenoeg van hetzelfde niveau zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden