Groenen trekken stekker uit regering Ierland

DUBLIN - De coalitiepartner van de Ierse premier Brian Cowen, de Groene Partij, heeft zich vandaag uit de regering teruggetrokken.

ANP
De Ierse Groenen geven een persconferentie. Mary White (links), John Gormley (in het midden) and Dan Boyle (rechts) op de voorgrond. Beeld epa
De Ierse Groenen geven een persconferentie. Mary White (links), John Gormley (in het midden) and Dan Boyle (rechts) op de voorgrond.Beeld epa

De stap volgt op een politiek uiterst onstuimige en uiteindelijk fatale week voor Cowen die hoopte het tot in maart te kunnen volhouden als premier. Hij wilde pijnlijke economische maatregelen door het huidige parlement loodsen voor er verkiezingen komen. Het vertrek van de Groenen, die onder leiding staan van John Gormley, betekent dat van dat plan waarschijnlijk niets terechtkomt en dat er eerder verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

Cowen, van de grote partij Fianna Fáil, hoopte zaterdag nog de crisis te kunnen bezweren door zelf als partijleider van Fianna Fáil op te stappen, maar als premier door te gaan. Dat was een ongebruikelijke stap in de Ierse politiek, waar de premier doorgaans de grootste partij in het parlement aanvoert.

Verkiezingen

Hij wil pijnlijke economische maatregelen door het huidige parlement loodsen voor er verkiezingen komen. Het vertrek van de Groenen, die onder leiding staan van John Gormley, betekent dat dat plan mogelijk niet doorgaat en dat er snel verkiezingen worden uitgeschreven. De regering heeft zonder de Groenen geen meerderheid van twee zetels in het parlement meer. De Groenen stappen in theorie onmiddellijk over naar de oppositie, berichtte de BBC.

Het vertrek van de Groenen uit de regering-Cowen hoeft echter niet automatisch te betekenen dat de bezuinigingen die Cowen via een speciale wet op de financiën aangenomen wil hebben, het niet halen. Gormley beklemtoonde zondag dat hij meer dan genoeg had van de leiders van Fianna Fáil en dat zijn geduld met hen helemaal op was, maar ook dat zijn zes parlementsleden de wet over de economische soberheidsmaatregelen steunen, indien die snel worden voorgelegd.

Cruciaal

De wet is een cruciaal onderdeel van de maatregelen die nodig worden geacht om het onder schulden gebukt gaande land overeind te helpen. De uitvoering van een internationaal steunplan ter waarde van 67 miljard euro is afhankelijk van ingrijpende soberheidsmaatregelen. Die zullen vrijwel alle kiezers treffen via onder meer verlaging van het minimumloon, verhoging van de btw, minder kinderbijslag, beperking van de omvang van een aantal pensioenen en uitbreiding van het aantal afdragers van inkomstenbelasting.

Cowen zei in reactie dat het niet mogelijk is de maatregelen er in een week tijd doorheen te jagen. Hij moet nu zorgen dat er snel verkiezingen komen of met politieke partijen gaan onderhandelen over een nieuwe verkiezingsdatum. Waarnemers menen dat Ierland, hoe dan ook, veel eerder naar de stembus gaat, dan de 11e maart. Dat was al een vervroegde datum die was afgedwongen door de Groene coalitiepartners.

Vijftig jaar

Fianna Fáil viert in maart haar 85e verjaardag en heeft de Ierse politiek gedomineerd. Fianna Fáil regeerde sinds haar oprichting meer dan vijftig jaar lang.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden