Groenen in Duitsland: ‘Yes, we Cem’

Cem Özdemir eerste allochtoon aan top Duitse partij...

Van onze correspondent Sander van Walsum

In de hoop een eigen ‘Obama-effect’ teweeg te brengen hebben de Groenen, die hun reputatie als Duitslands meest avant-gardistische partij koesteren, het afgelopen weekeinde een 42-jarige Duitser van Turkse afkomst gekozen tot voorzitter.

Cem Özdemir heet hij. En in zijn ruim 25-jarige politieke loopbaan is hij gewend geraakt aan zijn rol als wegbereider. In 1989 was hij het eerste allochtone lid van een regionaal partijbestuur (dat van zijn thuisstaat Baden-Württemberg), in 1994 was hij het eerste allochtone lid van de Bondsdag, en nu is hij de eerste partijvoorzitter met een niet-Duitse achtergrond – zij het dat hij deze functie moet delen met de 53-jarige Claudia Roth.

De media zijn zich bewust van de grote symbolische betekenis van Özdemirs uitverkiezing. ‘Ze laat zien dat ook migranten in immigratieland Duitsland de kans hebben tot hoge ambten op te klimmen’, oordeelde Der Tagesspiegel onder de kop ‘Yes, we Cem’.

Özdemir zelf moedigt vergelijkingen met Obama geenszins aan. Een programma heeft hij niet. Hij wordt weliswaar als ‘Realo’ (pragmaticus) aangemerkt, maar gaat, anders dan zijn geestverwanten Joschka Fischer en Daniel Cohn-Bendit, de confrontatie met de doctrinaire Fundi’s uit de weg. Zijn verkiezing wordt als een zegen voor zijn tegenstanders aangemerkt: hij zal hun, zo wordt vermoed, geen weerwerk kunnen bieden.

Özdemir wordt vooral in verband gebracht met een klein vergrijp dat in 2002 leidde tot zijn ‘verbanning’ naar het Europees Parlement: het private gebruik van airmiles die hij als Bondsdaglid had verzameld. Het kenmerkt zijn fletse imago dat deze faux pas niet in de vergetelheid is geraakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden