Groenen: basisinkomen voor bijstandstrekkers

Geef alle bijstandsgerechtigden een basisinkomen van negenhonderd gulden netto per maand, verlos ze van de sollicitatieplicht, en laat ze alles houden wat ze erbij verdienen....

Van onze verslaggever

Mac van Dinther

NIJMEGEN

Het huidige stelsel van sociale zekerheid is een alles of niets stelsel, vinden de Groenen. Of je hebt geen werk en dus een uitkering, of je hebt werk en geen uitkering. Daartussen is niets.

Daar staat tegenover dat aan de onderkant van de arbeidsmarkt juist veel vraag is naar flexibele arbeidskrachten op parttime basis. Deze banen zijn voor uitkeringsgerechtigden nu onaantrekkelijk, omdat ze er weinig tot niets op vooruit gaan. Met een gedeeltelijk basisinkomen wel.

De Groenen zeggen voort te borduren op een project in Rotterdam. Daar krijgt een uitkeringsgerechtigde een deeltijdbaan in de collectieve sector tegen betaling van achthonderd gulden per maand. Daarnaast mag vrij worden bijverdiend.

De Nijmeegse Groenen gaan een stap verder. Zij willen uitkeringsgerechtigden negenhonderd gulden geven zonder een tegenprestatie te verlangen. Dat is de helft van het minimumgezinsinkomen. Daarbovenop mag naar hartelust worden bijverdiend tot het netto minimumloon. Wie meer bijverdient dan 20.400 gulden per jaar, moet de basisuitkering teruggeven.

Het mooie van het idee is dat het links en rechts met elkaar verbindt, schrijft Jan van der Meer, de bedenker van het plan. Het basisinkomen heeft elementen van sociale zekerheid, iemand krijgt immers negenhonderd gulden van de staat.

Van de andere kant doet het een beroep op de eigen verantwoordelijkheid, want negenhonderd gulden is te weinig om van te leven, dus er moet worden bijverdiend. De staat verdient eraan, want die betaalt nu dezelfde mensen een hogere uitkering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden