Groene voornemens voor 2016

Nieuwjaarsdoelen, ze worden zelden waargemaakt, maar het is wel een leuk tijdverdrijf rond de kerstboom. Vier mensen met verstand van duurzaamheid delen hun groene voornemens.

null Beeld Han Hoogerbrugge
Beeld Han Hoogerbrugge

Nieuwjaarsvoornemens zijn als kerstbomen: leuk tijdens de decemberdagen, maar tegen Driekoningen zijn de meeste mensen ze wel zat. Het maken van nieuwjaarsvoornemens is notoir ineffectief. Uit onderzoek van de universiteit van Scranton in Pennsylvania blijkt dat grofweg 45 procent van de Amerikanen goede voornemens maakt voor het nieuwe jaar. Maar slechts 8 procent van de mensen met nieuwjaarsvoornemens maakt zijn doelen ook echt waar. Of dit dan ook betekent dat mensen zonder goede voornemens succesvoller zijn, is natuurlijk weer een andere vraag.

Hoe het ook zij, nieuwjaarsvoornemens mogen dan een massaal gepraktiseerde vorm van zinsbegoocheling zijn, ze zijn wel een leuk tijdverdrijf om het einde van het oude jaar door te komen. Daarom vroeg de Groen-redactie vier interessante mensen met verstand van duurzaamheid naar hun groene voornemens voor 2016.

Daan Roosegaarde

Kunstenaar Daan Roosegaarde is in zijn werken voortdurend bezig met duurzaamheid. Zo creëerde hij in Rotterdam 's werelds eerste 'smogvrije' toren, en realiseerde hij bij Oss een snelweg met markeringen gemaakt van lichtgevende zonneverf, bedoeld om de weg veiliger en - letterlijk en figuurlijk - groener te maken.

Een van Roosegaardes vele nieuwjaarsvoornemens is niet minder dan een aanpassing van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. We moeten namelijk ook een 'recht op schoonheid' krijgen, vindt hij. Met schoonheid doelt Roosegaarde niet alleen op creativiteit en esthetiek (geen lelijke gebouwen meer, geen horizonvernauwende smogdampen), maar ook op 'schoon-heid': schoon water, schone lucht, schone energie, etc. Over welke straffen er moeten komen te staan op een overtreding van de schoonheidswetten weet Roosegaarde nog niet, noch wat precies de juridisch sluitende definitie van schoonheid zou moeten zijn. 'Maar bij steenkolencentrales is het in ieder geval duidelijk dat ze indruisen tegen de schoonheid', zegt Roosegaarde.

Kitty van der Heijden

Kitty van der Heijden is een van de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid. De voormalige diplomaat is tegenwoordig de Europese directeur van het World Resources Institute, een mondiale onderzoeksorganisatie die zich inzet voor een duurzame omgang met energie, water, voedsel, bossen en andere hulpbronnen.

Zelf wil Van der Heijden in het nieuwe jaar minder vlees eten - minder rundvlees met name. 'Rundvlees eet ik al weinig, als ik het eens per week eet is het veel. Maar het liefst zou ik minstens vier vleesloze dagen per week willen houden, zowel uit gezondheidsoverwegingen als qua milieubelasting.'

Ze wenst de wereld in het nieuwe jaar minder voedselverspilling toe. 'Een op de vier voor de consumptie bedoelde calorieën bereikt de menselijke mond niet. Veel te veel van ons voedsel belandt in de prullenbak.' Ook hoopt ze dat de Nederlandse regering zich voorneemt om in 2016 eindelijk echt werk te maken van hernieuwbare energie. 'Ik druk me diplomatiek uit als ik zeg dat het spijtig is dat Nederland qua hernieuwbare energie in het afvoerputje staat van de slechtst presterende landen. Alleen met het Energieakkoord gaan we er niet komen.'

Willem Treep

Willem Treep was dit jaar nummer 12 op de lijst van honderd belangrijkste duurzame Nederlanders van dagblad Trouw. Treep is oprichter van Willem&Drees, een bezorgdienst van biologisch groente en fruit, vers van de boer. Zijn persoonlijke groene voornemen voor 2016 is om het 'verleidelijker te gaan maken om duurzaam gedrag te vertonen. Wij merken dat mensen best weten dat eten met het seizoen en van lokale boeren goed is. Alleen hoe krijg je ze zover? Door met lekkere recepten en mooie foto's te werken hoop ik mensen te verleiden om verantwoord vers te eten.'

Maurits Groen

Maurits Groen was in 2015 de nummer 1 in de Duurzame 100 van Trouw. Groen is de man achter de WakaWaka's, duurzame zonnelampjes annex mobiele telefoonopladers voor mensen zonder toegang tot elektriciteit. Op persoonlijk vlak wil Groen in 2016 'drastisch minder vlees eten'. Voorheen at Groen naar eigen zeggen standaard vier of vijf keer per week vlees, inmiddels zit hij op drie keer, en volgend jaar wil zijn vleesconsumptie beperken tot een à twee keer per week. Ook wil hij het dak van zijn kantoorgebouw vernieuwen met zonnepanelen.

Meer in het algemeen wenst hij de wereld in 2016 en de jaren daarna een duurdere CO2-prijs toe. Groen pleit voor een CO2-prijs van 150 euro in 2020, te beginnen met een bodemprijs van 25 euro volgend jaar. 'De prijs ligt nu op 7 euro, maar alleen voor de zware industrie. Het grootste deel van het bedrijfsleven, inclusief de hele luchtvaartsector, is daarvan uitgesloten. Het hele klimaatakkoord van Parijs was niet nodig geweest als we al eerder een hogere CO2-prijs zouden hebben afgesproken.'

Maar zijn er ook goede voornemens waarvan de geïnterviewden nu al weten dan ze grandioos gaan mislukken, omdat ze zich er toch niet aan kunnen houden? 'Helemaal niet vliegen', zeggen Roosegaarde en Groen. Allebei reizen ze de hele wereld af voor hun werk. 'Helemaal geen plastic tasjes meer gebruiken', zegt Kitty van der Heijden. 'Als ik beter zou plannen zou het misschien moeten lukken, maar als je allebei werkt en twee kinderen hebt is dat nog geen sinecure.' Treep: 'Ik zou willen voornemen geen vlees meer te eten. Maar met lokaal eten, zeker in de winterperiode, ben ik toch te verliefd op de smaak van goed vlees. Dus eet ik minder vlees, maar beter. Maar beter is eigenlijk helemaal geen vlees eten, maar dit gaat me niet lukken vrees ik.'

Vragen over milieuvriendelijk gedrag of tips voor deze rubriek? Mail naar groen@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden