Groene revolutie mist Binnenhof
In Den Haag is het verrassend stil over kernenergie, terwijl het onderwerp in Duitsland het politieke debat overheerst. De kernramp in Japan zal in Nederland hooguit leiden tot extra aandacht voor de veiligheidseisen in de plannen om een nieuwe kerncentrale te bouwen in Borssele. Dat blijkt uit een rondgang langs politieke partijen.
DEN HAAG - In Duitsland lijkt de kernramp tot een heuse 'groene revolutie' te hebben geleid. Zeven oudere kerncentrales zijn tijdelijk stilgelegd en de Groenen, fanatieke tegenstanders van kernenergie, boekten dit weekend een overweldigende zege bij de deelstaatverkiezingen.
GroenLinks wil een referendum over kernenergie. Verder is het betrekkelijk stil in Den Haag. 'De situatie in Nederland is nu niet opeens erger dan een maand geleden', stelt VVD-Kamerlid René Leegte. 'Het is logisch dat zo'n ramp in Japan ook hier emoties losmaakt, maar de omstandigheden verschillen hier heel sterk met Japan', aldus Ad Koppejan (CDA). Coalitiepartners VVD en CDA zijn voorstanders van een tweede centrale in Borssele, die er volgens het kabinet-Rutte moet komen.
Voor Stientje van Veldhoven (D66) staat een nieuwe kerncentrale wat betreft energieopties 'onder aan de ladder', maar ze sluit de bouw niet per definitie uit. Volgens haar is Fukushima een goede wake-up-call.
Diederik Samsom (PvdA) is tegen de bouw van een nieuwe centrale, maar hij vindt het nu niet het juiste moment om daarover te debatteren. 'Je moet niet op de golven van een kernramp even snel over kernenergie beslissen.' Het Internationaal Atoomagentschap zal volgens hem over een tijdje met een 'Osart-evaluatie' van Fukushima starten, waarvan de uitkomsten mogelijk nog een jaar op zich laten wachten.
Samsom: 'De evaluatie kan nieuwe voorschriften opleveren voor bestaande, maar ook voor nieuwe kerncentrales. Als we willen praten over een nieuwe centrale, moeten we sowieso wachten tot de uitkomsten van de Osart bekend zijn.'
Leegte, Koppejan en Van Veldhoven zien niets in het voorstel tot een referendum van GroenLinks. Van Veldhoven: 'De vraag is: waar houd je het referendum over? De plannen voor de nieuwe centrale zijn nog totaal niet geconcretiseerd, dus het lijkt me helemaal niet aan de orde.' Leegte stoort zich zelfs aan het voorstel. 'Er zijn duizenden doden en immense verwoestingen. Ik vind het weinig kies om dat aan te grijpen om de aandacht te vestigen op het binnenlandse energiebeleid.'
undefined