Groene makelaar helpt koper geen subsidie mis te lopen

Woningisolatie bespaart energie, en daarvoor bestaan subsidies. Makelaars ontdekken de mogelijkheden. Door Tjerk Gualtérie van Weezel..

Makelaars en duurzaamheid, die combinatie is in het recente verleden geen gelukkige gebleken. Zo negeerde de sector massaal het energielabel dat voor kopers inzichtelijk moet maken hoe energieverslindend de woning is. Ook de kennis over subsidieregelingen waarop huiseigenaren een beroep kunnen doen, ontbrak bij de meeste makelaars. Mede daardoor, denken milieugroepen, komen veel van de beschikbare subsidies niet op.

Dat is, vanuit milieuperspectief, jammer. Het aanpassen van oudere woningen kan veel energie besparen, en dus veel CO2-uitstoot schelen. Maar de snelle jongens en meisjes van de vastgoedhandel hadden geen belang bij het energievriendelijker maken van een huis. Integendeel, verbouwingen drukken het budget dat kopers kunnen besteden aan het huis, en dus de courtage.

Makelaars konden zich op de tot voor kort oververhitte Nederlandse woningmarkt ook gemakkelijk onttrekken aan adviseren over energieverbruik. Huizen verkochten als warme broodjes en de koper die met lastige vragen kwam over isolatie en gasrekeningen moest maar een ander huis op Funda uitzoeken.

Nu de levendige handel in huizen is stilgevallen en makelaars het moeilijker hebben, dringt het onderwerp duurzaamheid zich echter op. Zo kan het dat makelaarskoepel VBO – na de NVM de tweede makelaarsvereniging van Nederland – anno 2010 een verstandshuwelijk heeft gesloten met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, Agentschap NL en Meer Met Minder. De cursus energiebewust makelen maakt deel uit van de verplichte ‘permanente educatie’ van VBO-leden. Ruim negenhonderd van de duizend hebben inmiddels een uur training gekregen en een huiswerkopdracht gemaakt waarin zij de energievriendelijkheid van een huis in Tolbert moesten beoordelen.

Lichte tegenzin
Ed Nijpels, voorzitter van Milieu Centraal, is zeer te spreken over de cursus. Het moment dat een huis van eigenaar wisselt is dé gelegenheid om energiebesparende maatregelen te treffen, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Nijpels: ‘De woning is dan immers even leeg, en er moet toch al een lening afgesloten worden voor het huis, er is dus geld voorhanden om de aanpassingen te doen.’

Cursusleider Martien Zwinkels, zelf makelaar, zag deelnemers aanvankelijk met lichte tegenzin de zaal betreden. ‘Lang niet iedereen was erin geïnteresseerd.’ Maar na afloop zag een grote meerderheid volgens hem wel in dat het loont om iets meer van energiebesparing te weten.

Zwinkels: ‘Ik heb hen gewezen op de simpele manieren waarop zij klanten kunnen voorrekenen hoeveel energiebesparende aanpassingen opleveren. Op de site energiebesparingverkenner.nl is snel een grove schatting te maken van wat maatregelen als dubbel glas, een nieuwe HR-ketel of een geïsoleerd dak op jaarbasis schelen in de stookkosten.

‘Daarna kunnen we op energiesubsidiewijzer.nl opzoeken welke subsidies daarvoor beschikbaar zijn. En dat zijn er nogal wat. Huiseigenaren kunnen, mede door het crisispakket van de regering, veel geld krijgen als zij hun huis energievriendelijker maken; voor een huis onder de nationale hypotheekgarantie kan bijvoorbeeld meer geld geleend worden als dat gebruikt wordt voor woningisolatie.’

De urgentie van de cursus wordt volgens Zwinkels ook groter doordat het energielabel in 2011 op last van het Europees Parlement verplicht wordt gesteld. Het label is recent ook aangepast, zodat het meer informatie geeft. Makelaars kunnen er dus niet langer omheen.

Ook hypotheekverstrekkers vragen steeds vaker naar de stookkosten van een woning. Door de oplopende energieprijzen maken die namelijk een groter deel uit van de maandelijkse lasten. Een energieonvriendelijk huis wordt door banken beschouwd als een groter risico op betalingsproblemen voor de eigenaar.

Betrouwbare indruk
‘Het loont simpelweg voor makelaars om klanten goed voor te lichten’, stelt Mariolein Couvert, ‘je maakt een betrouwbare indruk en dat betaalt zich terug.’ Couvert, makelaar in Bergen op Zoom, volgde de VBO-cursus en verwijst op haar website al expliciet naar het energielabel. ‘Kopende klanten zijn verliefd op de sfeer of ligging van een huis en nemen de stookkosten voor lief. Dan waarderen ze het als ik wijs op mogelijke verbeteringen. Verkopende klanten kan ik nu eventueel adviseren hun huis aan te passen, zodat het beter in de markt komt te liggen.’

Ook cursusleider Zwinkels ziet dat een ‘groene makelaar’ zich in de markt als onderscheidend kan profileren. ‘Een collega uit Zeeland wordt steeds vaker ingehuurd om huizen te verkopen. Hij is beëdigd om energielabels af te geven en doet dat gratis voor zijn klanten. Dat levert hem dus extra klanten op.

Ed Nijpels heeft een minder praktische kijk op de zaak. Hij noemt het goed dat de VBO nu erkent dat makelaars ‘een zorgplicht hebben voor het milieu’. Hij hoopt dan ook dat het initiatief navolging zal krijgen van andere makelaarskoepels en zelfs andere sectoren.

De NVM zegt dat energiebeheer al veel langer deel uitmaakt van het cursusaanbod dat de koepel haar leden aanbiedt. ‘Jaarlijks moeten NVM-makelaars een bepaald aantal studiepunten halen. Daarvoor kunnen zij kiezen uit een aantal cursussen, waaronder een over het energielabel’, zegt een NVM-woordvoerder. ‘Blijkbaar wil de VBO zich nu onderscheiden op energie. Wij doen dat dit jaar door in onze opleidingen de nadruk te leggen op de campagne ‘exact gemeten’, waarbij het aantal vierkante meters dat wordt opgegeven ook echt gehaald wordt. Ik sluit niet uit dat het volgend jaar ook energiebesparing wordt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden