Groene kracht

Voor iedereen met zwarte vingers is er de Flower Power. Hup, de aarde in en (bijna) elke plant blijft leven.

Wat is de allermoeilijkste plant om in leven te houden? Supermarktbasilicum. Die is bij ons thuis vaak al stervende voor hij uit zijn cellofaantje is gelicht. Zelfs de morsdode variant die 'onder beschermende atmosfeer' in een plastic bakje in de groentelade wordt bewaard, houdt het langer uit. Kan aan ons liggen, natuurlijk.

Gelukkig biedt de wondere wereld van de micro-elektronica uitkomst. Redding komt van Parrot, het Franse concern dat ooit saaie handsfree-apparaatjes bouwde, maar dat de laatste jaren met steeds waanzinniger en leukere producten komt. Zo hebben ze draadloze speakers in de vorm van een kunststof Eiffeltoren, ontworpen door Philippe Starck. Ze hebben een fijne hobbydrone die bestuurd kan worden met een smartphone en waarmee je heel aardig video-opnamen kunt maken.

En nu is er de Flower Power, een Y-vormig dingske dat je in de plantenpot steekt.

De Flower Power heeft een paar sensoren aan boord die onder meer het vochtpercentage van de grond meten, de hoeveelheid meststof, de hoeveelheid invallend licht en de temperatuur. Al die informatie wordt verzameld en geanalyseerd en vervolgens naar een iPhone-app gestuurd (de app werkt met Bluetooth 4 en doet het daarom alleen in combinatie met een iPhone 4S of hoger of een iPad 3 of nieuwer). In de app heeft de bezitter ingevuld welke plant gemonitord moet worden (er is een database met zesduizend planten, bomen en groente). Vervolgens heeft de app informatie over de toestand van de plant. Is het te droog, dan krijg je een seintje. Het zelfde geldt voor de hoeveelheid licht en mest. Sommige data worden direct verstuurd, andere (zoals bemesting) vergen een etmaal analyse.

Na 24 uur 'precisielandbouw' ontvingen we de eerste alarmerende berichten over de toestand van onze supermarktbasilicum. Het was te vochtig, er was te veel mest en te weinig licht.

Tip van de app: spoel de aarde door om van de overtollige mest af te komen. Gedaan. Andere tip: verplaats de plant naar het licht. Gedaan.

De volgende dag was alles in orde. Mest: oké. Vocht: oké. Licht: oké.

Weer een dag later: de eerste blaadjes begonnen te verschrompelen. Een dag later: nog meer verschrompeling. Derde dag: alarm. Meer mest nodig. Gedaan. Volgende dag: mest oké. De eerste steeltjes begonnen te hangen.

We zijn nu anderhalve week verder en de basilicum is op een enkel blaadje na dood. Ligt dit aan de Flower Power? Natuurlijk niet. Supermarktbasilicum is gewoon genetisch geprogrammeerd om voortijdig te sterven. Het is prettig te weten dat zelfs dit apparaat machteloos staat. Dankzij de Flower Power is het stervensproces in elk geval een stuk aardiger geworden. Gaan wij thuis op zoek naar een iets robuustere plant om te monitoren. Tips, iemand?

Wat

: Parrot Flower Power plantanalyseapparaat

Waar

: Media Markt en coolblue.nl

Prijs

49 euro

Bard van de Weijer en Ionica Smeets proberen hightech-hebbedingen voor u uit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden