Groene heeft een oogje op Opzij

Vanwege een reorganisatie doet uitgeefconcern WPG het feministische maandblad Opzij van de hand. Als de Groene Amsterdammer toehapt, wat koopt hij dan eigenlijk?

AMSTERDAM - De Groene Amsterdammer heeft interesse om het blad Opzij over te nemen. Dat bevestigt Teun Gautier, uitgever van De Groene. De Weekbladpers Groep (WPG) zette dinsdag de bladen Opzij en J/M voor Ouders te koop. De Groene is de eerste gegadigde die zich bekendmaakt.

'Wij signaleren een nieuwe feministische onderstroom en denken dat er nog genoeg bestaansrecht is voor een blad als Opzij', zegt Gautier. 'De Groene Amsterdammer is er voor de bovengemiddeld nieuwsgierige lezer en daar past Opzij goed bij. Beide bladen worden vanuit eenzelfde maatschappelijke betrokkenheid gemaakt.'

De partijen hebben al met elkaar gesproken, aldus Gautier. Vandaag volgt een tweede gesprek. Gautier wil niet zeggen om wat voor bedrag het gaat. De Groene heeft geen winstoriëntatie en geeft ook literair tijdschrift De Gids uit. Daarnaast heeft het bedrijf een belang in De Correspondent, de online nieuwsorganisatie van Rob Wijnberg.

Het tijdschriften- en bladenconcern WPG kondigde dinsdag een reorganisatie aan waarbij 100 van de 647 banen verdwijnen. WPG is onder meer uitgever van de bladen Voetbal International, Vrij Nederland en Happinez. Tot de boekentak behoren onder meer de huizen De Bezige Bij, Arbeiderspers/Bruna en Querido. Het bedrijf doet geen uitspraken over potentiële kopers.

Door de aanhoudende recessie en veranderend leesgedrag heeft WPG te kampen met lagere verkoop, dalende oplages en krimpende advertentie-inkomsten. Een reorganisatie is noodzakelijk om het bedrijf financieel gezond te maken. WPG voldoet sinds het laatste kwartaal van vorig jaar niet meer aan de afspraken met de Rabobank.

De honderd voltijdsbanen zullen verspreid over volgend jaar geschrapt worden. Dat raakt 123 werknemers. Bij WPG werken 721 mensen. De ontslagen worden verdeeld over alle uitgeverijen en het hoofdkantoor.

Om efficiënter samen te werken wil WPG onderdelen verhuizen naar één pand in het centrum van Amsterdam. Het zou gaan om de boekenuitgeverijen Singel Uitgevers en Arbeiderspers/Bruna, de tijdschriften van Weekbladpers Media (waaronder VN en Happinez) en het hoofdkantoor.

Een paar weken geleden maakte ook uitgeefconcern Sanoma bekend een grote reorganisatie door te voeren, waarbij 500 banen verloren gaan en 32 bladen in de etalage werden gezet. Ook uitgevers Hearst Magazines, Kluwer, Wegener en TMG hebben onlangs reorganisaties aangekondigd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden