Groene Hap

Marcus Huibers


Ingrediënten

2 sjalotjes, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngehakt
olijfolie
400 gram verse spinazie
150 gram verse roomkaas
scheut witte wijn
bosje basilicum
bosje kervel
bosje dragon
zwarte peper en zeezout
citroensap
200 gram pasta
200 gram biologisch spek, in blokjes


In het studentenhuis waar ik woonde, aten we echt de smerigste dingen. Ontbijten deden we het liefst met koude pizza van de dag ervoor, lauw bier en een handvol aspirines. Als we 's avonds honger kregen, kochten we een stuk vetspek dat we kookten en opaten met klodders curry en mayonaise. Goedkoop en toch voedzaam, had een van ons ergens gelezen. Koffiezetten deden we met wc-papier, en toiletbezoek werd meestal afgesloten met een veeg eco-koffiefilter. Een van de minst smerige gerechten was Groene Hap, bestaande uit spek, spinazie en namaak-boursin, allemaal van de Aldi. In meisjeshuizen bakten ze graag hartige taarten, maar wij jongens maakten Groene Hap.

Het nadeel van Groene Hap was dat er altijd een berg van overbleef, die steevast in de koelkast verdween om daar vervolgens wekenlang te blijven. Als je maar lang genoeg wachtte kwam het er vanzelf weer uitgekropen, op groene, genetisch gemuteerde pootjes. Er waren overigens huisgenoten die het zo het lekkerste vonden. Het voordeel van Groene Hap, maar vooral van het leven in een verontreinigde biotoop, was dat we een enorme weerstand opbouwden, en immuun waren voor zo ongeveer alles. Werd onze sociëteit weer eens getroffen door een buikgriep- of chlamydia-epidemie, dan waren wij de enigen die gespaard bleven, en het zou me niks verbazen als wij met z'n allen ontzettend oud worden.

Groene Hap revisited, maar dan zonder de gemakzucht en met smaak.
Bereidingswijze
Fruit de knoflook en de sjalot op hoog vuur in een ruime plens olie. Voeg de spinazie toe, laat slinken met de deksel op de koekenpan, en roer af en toe om. Voeg de roomkaas en wijn toe, roer door, en laat even inkoken. Voeg op het laatst de groene kruiden toe (hakken hoeft niet), en breng op smaak met veel zwarte peper, een beetje zout en wat citroensap.

Intussen heeft u de pasta al dente gekookt, en het spek in een aparte koekenpan in zijn eigen vet zachtjes krokant gebakken. Meng het spinaziemengsel door de pasta, en bestrooi met de spekjes. Lijkt qua presentatie akelig veel op een gerecht uit de Allerhande, maar dat mag de pret niet drukken.

Marcus Huibers


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden