Groene energie Miljarden in zon en wind

China heeft waarschijnlijk de ongezondste energiemix ter wereld: bijna 80 procent van de stroom voor de groeiende industrie en de vele uitdijende miljoenensteden is afkomstig van honderden kolencentrales....

De sterke vervuiling heeft de regering de laatste jaren doen besluiten dat er veel meer ‘groene’ energie in de mix moet worden gebracht: wind- en zonne-energie, en ook veel kernenergie. Hiervoor wordt de komende 10 jaar ruim 3.000 miljard renminbi (300 miljard euro) uitgetrokken. Een forse verbetering van het elektriciteitsnetwerk vergt nog eens ruim 400 miljard.

Kernenergie moet in 2020 zeker 4 procent van de nationale energiebehoefte kunnen dekken, meer dan een verdubbeling. China heeft nu 11 kerncentrales en de komende 10 jaar worden er elk jaar twee bijgebouwd. In 2030 zal China mogelijk zelfs tegen de honderd kerncentrales hebben, goed voor meer dan 10 procent van de nationale energiemix.

Het ontwikkelingsplan voorziet erin dat de Chinezen tegen die tijd geheel zelfstandig centrales kunnen bouwen, met eigen technologie. Nu wordt nog zwaar geleund op techniek die is gekocht in de VS, Frankrijk, Canada, Japan en Rusland. Voor het benodigde uranium is al een miljardencontract afgesloten met Australië.

Peking heeft ook grote plannen met windenergie. De elektriciteitsproductie uit wind moet in 2020 zijn verachtvoudigd. Er zullen zeven reusachtige windparken (‘Drieklovendammen in de lucht’) worden gebouwd, ieder goed voor 10 gigawatt.

Wat zonne-energie betreft, is China in enkele jaren al uitgegroeid tot de grootste producent van zonnecellen in de wereld. Die zijn nu nog vooral voor de export. De regering wil het binnenlandse gebruik de komende jaren echter explosief uitbreiden. In 2011 moet er voor 2 gigawatt aan panelen zijn geïnstalleerd. Voor 2020 is het doel zelfs 20 gigawatt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden