Groene criteria voor overheid

In 2010 moet de rijksoverheid voor 100 procent groen inkopen...

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

den haag Het kabinet is er na twee jaar uit hoe het de jaarlijkse 40 miljard euro voor overheidsaankopen duurzaam kan besteden. De groene criteria variëren van energiezuinigheid voor drankautomaten tot aan regels voor dienstreizen. Ambtenaren moeten vanaf januari 2010 korte afstanden (minder dan zes uur) per trein afleggen.

Dat schrijft milieuminister Cramer vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Duurzaam inkopen is sinds 2007 een stokpaardje van het kabinet, dat het goede voorbeeld wil geven. In 2010 moet de rijksoverheid voor 100 procent groen inkopen. Gemeenten, provincies en waterschappen gaan ook fors groen aanschaffen.

Als de overheid duurzaam inkoopt, is het idee, volgt de rest van de markt ook. Het scheelt volgens de minister ook drie megaton aan CO2-uitstoot. ‘Onze ambities voor duurzaam inkopen zijn groot’, schrijft Cramer. ‘Maar onze aanpak moet praktisch en realistisch zijn.’

De lijst met eisen aan alle overheidsaankopen is lang. Stroom moet groen zijn, verlichting wordt uitgerust met aanwezigheidsdetectie. Er zijn eisen voor drukinkt, bedrijfskleding, papier en schoonmaakmiddelen. Graffiti zal voortaan worden verwijderd met milieuvriendelijke middelen. En kantoormeubelen moeten voortaan minstens vijf jaar meegaan.

Het pakket, met tientallen criteria, is een resultaat van lang onderhandelen achter de schermen. De afgelopen tijd was veel kritiek op het duurzaam inkopen. De Algemene Rekenkamer wees begin deze maand nog op ‘een beperkt realiteitsgehalte’ van de doelstelling. Ook het bedrijfsleven, dat de duurzame producten moet leveren aan de overheid, toonde zich sceptisch.

‘Irreëel en statisch’, noemden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland de stapel criteria. Ze schreven een brandbrief in april. Duurzaamheid, zegt het bedrijfleven, is niet te vangen in ‘simpele formules en blauwdrukken’. Volgens ingewijden heeft op de achtergrond een flinke strijd gespeeld tussen het ministerie van VROM en de werkgeverslobby.

De minister ziet in dat de milieuwinst soms beperkt is. ‘Soms wegen de administratieve lasten niet op tegen de duurzaamheidswinst’, schrijft ze aan de Kamer. ‘Daaraan wil ik niet voorbij gaan, juist ook vanwege het belang dat ik hecht aan het bedrijfsleven.’

Het criteriapakket, zoals dat aanvankelijk circuleerde, is daarom aangepast. De eisen mogen niet leiden tot hogere kosten en extra administratieve lasten. En de eisen moeten wel uitvoerbaar zijn, zo zal er wel genoeg duurzame drukinkt op de markt moeten zijn. ‘Het is mijn overtuiging’, aldus de minister, ‘dat juist het stimuleren van duurzaamheid het bedrijfsleven aanzet tot innovatie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden