Groen: val Srebrenica niet te voorkomen zonder luchtsteun

Zonder luchtsteun was het voor Dutchbat onmogelijk begin juli 1995 de aanval van de Bosnische Serviërs op Srebrenica te weerstaan. Dat verklaarde voormalig Dutchbat-commandant J. Groen maandag voor de voor de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica...

ANP

Groen, van januari tot juli 1995 commandant van de B-campagnie van Dutchbat, was de eerste getuige die door de commissie werd ondervraagd.

De kapitein meende dat zijn compagnie niet voldoende mankracht en niet het juiste materieel had om de zogeheten safe areas te kunnen verdedigen. Groen vindt tevens dat hij als commandant onvoldoende informatie ontving over de regio. Zo had hij om luchtfoto's gevraagd.

Hij zei vergeefs om luchtsteun te hebben gevraagd bij zijn meerderen. Groen had naar eigen zeggen al een verzoek hiertoe ingediend toen een waarnemeningspost werd aangevallen.

Hij benadrukte dat zijn compagnie nooit gericht had geschoten omdat dan de VN-status van Dutchbat in gevaar zou komen. 'We stelden ons bewust onpartijdig op.' Dat betekende volgens Groen dat niet onmiddellijk werd ingegaan op elke provocatie. Bij een aanval besloot Groen dat er over de hoofden van de Bosnische Serviërs heen werd geschoten om escalatie en slachtoffers te voorkomen.

De commissie, die onder leiding staat van het D66-Tweede-Kamerlid Bakker, ondervraagt op de eerste dag van het onderzoek nog drie Dutchbatofficieren, die de val van de enclave in juli 1995 hebben meegemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden