NieuwsSnelheidsboetes

Groen rijdt links: elektrische autobezitter krijgt vaakst boete voor te hard rijden

Teslabezitters mogen zich graag laten voorstaan op de klimaatvriendelijkheid van hun auto, maar als het gaat om rijgedrag scoren zij minder punten; niet Audi’s, BMW’s en Porsches krijgen de meeste snelheidsbekeuringen, maar bestuurders van de kostbare elektrische auto.

Bard van de Weijer
Snelheidscontrole op de A12. Beeld ANP
Snelheidscontrole op de A12.Beeld ANP

Gemiddeld driekwart van de Tesla-eigenaren ontving vorig jaar een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau, aanzienlijk meer dan BMW- en Audi-rijders, die toch een beetje de naam hebben. Van hen kreeg iets minder dan de helft een bekeuring. En nu het toch over het clichébeeld gaat: slechts een derde van de Porsche-bezitters kreeg vorig jaar een prent, precies het gemiddelde. Al rijden deze Duitse sportwagens, als ze worden gesnapt, vaak wel een stuk sneller dan de rest.

Opmerkelijk is dat ‘groene’ auto’s de snelheidslimiet vaak aan hun laars lappen. Elektrische personenauto's worden even vaak beboet als diesels, die bekendstaan als kilometervreters en daardoor eerder tegen een bon aanlopen. Veruit het bontst maken plug-in hybrides zoals de Mitsubishi Outlander het. 63 procent werd vorig jaar bekeurd, tegen 46 procent van de dieselrijders. De cijfers zijn afkomstig van het CBS, dat een inventarisatie maakte.

Doordat een op de drie dodelijke ongevallen een relatie heeft met te hard rijden, wilde het CBS weten welke categorie automobilisten vaak in de fout gaat. Dit gebeurde door boetegegevens van het CJIB te vergelijken met gegevens van de RDW over autotype en aantal kilometers dat jaarlijks wordt afgelegd.

null Beeld

Groen rijdt links

Met dus een verrassende uitkomst. ‘Groen rijdt links’, constateerde een journalist van Autoweek enkele jaren geleden al. Dat blijkt te kloppen. Waarom dit zo is, kan het CBS niet zeggen. ‘We hebben alleen de getallen verzameld’, aldus een woordvoerder. ‘Maar misschien ga je in een elektrische auto ongemerkt sneller, omdat je geen motorgeluid hoort.’

Uit de analyse blijkt dat het vooral de zakelijke rijder is die in de fout gaat. Sterker: als die ook een privéauto heeft, wordt hij aanmerkelijk voorzichtiger zodra hij achter het stuur van zijn eigen wagen kruipt. Verder lijkt de bedaagde Volvo-rijder, type veearts met hoekige stationcar, niet meer te bestaan. Dit merk bezet de derde plaats op de ranglijst van boeteverzamelaars.

Gemiddeld kreeg een op de drie autobezitters vorig jaar een bon. De helft betreft relatief kleine overschrijdingen van vijf tot tien kilometer per uur. Jongeren krijgen meer bekeuringen dan ouderen.

Beleidsmakers zullen, als ze het aantal snelheidsovertredingen en ongevallen willen terugdringen, dus vooral naar ‘groene’ en zakelijke bestuurders moeten kijken. Al is er voor deze laatste categorie veelrijders wel een opsteker: per gereden kilometer ontvangen zij de minste bekeuringen.

Minder flitsend

Auto’s met een wat minder flitsend imago, zoals Daewoo’s, Suzuki’s en Daihatsu’s (twee van deze merken worden in Nederland niet meer verkocht) worden het minst beboet. Dit type wordt vaak gereden door particulieren met een wat hogere leeftijd; precies de categorie die zich beter aan de limiet houdt.

Suzuki Swift Beeld Suzuki
Suzuki SwiftBeeld Suzuki

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden