Update

Groen Links eist uitleg van Rutte over steun Griekenland

Oppositiepartij GroenLinks wil dat premier Mark Rutte in zijn brief aan de Tweede Kamer 'tot achter de komma' uitlegt hoe de nieuwe financiële steun aan Griekenland er precies uitziet en wat die voor Nederland betekent. Vanmiddag ontstond verwarring over wat de eurotop van gisteren heeft opgeleverd.

ANP/Redactie
Premier Mark Rutte stond gisteren na afloop van de top van Europese regeringsleiders de pers te woord. Beeld ANP
Premier Mark Rutte stond gisteren na afloop van de top van Europese regeringsleiders de pers te woord.Beeld ANP

Volgens premier Mark Rutte gaat het tot 2014 om 109 miljard, waarvan 50 miljard voor rekening komt van banken en andere private partijen. Maar de Europese Commissie hanteert een totaalbedrag van 159 miljard. GroenLinks-Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis spreekt van 'een raar beeld'.

Volgens de woordvoerder van Rutte komt de verwarring doordat de Europese Commissie andere bedragen meetelt, waardoor het bedrag van 109 miljard stijgt. Mogelijk gaat het om een deel van de oude lening van 110 miljard, die EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF) Athene vorig jaar toekenden. Daarvan zijn nog enkele tientallen miljarden niet uitbetaald.

Het kabinet houdt vast aan de lezing dat tijdens de eurotop voor de periode tot 2014 nieuwe financiële steun van in totaal 109 miljard voor Griekenland is afgesproken, inclusief een aandeel van 50 miljard van de private sector.

In een brief aan de Tweede Kamer volgt meer uitleg, aldus de woordvoerder van Rutte.

Opbouw
Nederland ziet de opbouw van de 109 miljard euro als volgt: 88 miljard euro is het bedrag dat Griekenland tot 2014 nodig heeft om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. Daarnaast worden voor 20 miljard Griekse staatsobligaties opgekocht van private partijen, waardoor de Griekse staatsschuld daalt. De private sector neemt daarbij een verlies van ruim 12 miljard voor lief.

Private sector
Deze ruim 12 miljard 'bijdrage' van de private sector komt bij de door de sector toegezegde 37 miljard euro. De banken kunnen dat bereiken door voor Griekenland bijvoorbeeld lagere rentes te hanteren. In totaal is dat bijna 50 miljard, die van de 109 miljard afgetrokken dienen te worden. Volgens Nederland bestaat het nieuwe hulpprogramma dus bijna voor de helft uit bijdragen van de private sector.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden