Groen licht voor omstreden wijk in weideland Kampen: 'Als je daar gaat bouwen, verkloot je dat'

De gemeenteraad van Kampen heeft woensdagavond ingestemd met de bouw van de waterwijk Reeve aan de nieuwe waterverbinding het Reevediep. Bij een stemming kreeg het plan 21 stemmen voor en 10 tegen.

Mac van Dinther
Rietmoeras in het zuiden van Kampen. Beeld Julius Schrank
Rietmoeras in het zuiden van Kampen.Beeld Julius Schrank

De bouw van Reeve was omstreden omdat het plan volgens tegenstanders de groene ruimte aantast en Kampen de extra woningen niet nodig heeft. Het niet doorgaan van de plannen zou de gemeente Kampen een strop van 38 miljoen opleveren.

In 2015 haalde de Raad van State een streep door het eerste plan. Volgens de raad had Kampen onvoldoende aangetoond dat woningen nodig zijn. Nu ligt er een nieuw plan, gesteund door nieuw onderzoek, dat voorziet in woningbouw in twee fasen: zeshonderd woningen de komende tien jaar, de rest later.

Strop van 38 miljoen euro

Kampen moet wel, zegt ChristenUnie-wethouder Veldhoen. De stad heeft al fors geïnvesteerd. Grond is aangekocht, er zijn plankosten gemaakt. Als Reeve niet doorgaat, lijdt Kampen volgens hem een strop van 38 miljoen euro. 'Dan is de stad failliet.'

Zwaar overdreven, meent Bart Zeven van de werkgroep Zwartendijk, die tegen de plannen is. 'Dat zegt hij alleen maar om de raad onder druk te zetten.' Volgens Zeven groeit Kampen veel minder hard dan het college beweert. 'Die huizen zijn gewoon niet nodig.' Waar Reeve moet komen, is nu groene weideland waar de roerdomp en de karekiet zich thuis voelen. 'Als je daar gaat bouwen, verkloot je dat.'

Collegepartijen VVD, ChristenUnie en CDA hebben samen vijftien van de 31 zetels in de raad. De SGP - die pas later aansloot in het college - stond als niet-collegepartij kritisch tegenover Reeve, maar stemde uiteindelijk toch in.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden