Groen licht voor missie Kunduz

De Tweede Kamer gaat akkoord met een nieuwe militaire missie in Afghanistan. De oppositiepartijen GroenLinks en ChristenUnie, wier steun onmisbaar is voor een politietrainingsmissie in de provincie Kunduz, menen dat hun wensen merendeels zijn gehonoreerd door het kabinet.

DEN HAAG - Dat bleek dinsdagavond tijdens een Kamerdebat dat een finaal oordeel moest opleveren. In januari had een krappe meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd, maar er bleven nog talrijke vragen over. Het ging vooral om de duur van de training en de garantie van de Afghaanse autoriteiten dat de door Nederlanders opgeleide agenten niet zullen worden ingezet voor de strijd tegen de Taliban.


Het Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) zei zijn zegeningen te tellen. De Afghaanse regering heeft op dat laatste punt beloften gedaan; de verlenging van de basistraining van zes tot acht weken is 'geregeld' met de NAVO; en de Nederlandse regering heeft met succes gepleit voor de bescherming van religieuze minderheden. Althans, twee tot het christendom bekeerde moslims ontkwamen aan de doodstraf.


Mariko Peters (GroenLinks) telde maar liefst 33 toezeggingen, variërend van de huisvesting van de Nederlandse militairen in betonnen slaapvertrekken tot hun voortijdig vertrek als de veiligheidssituatie in Kunduz de training van agenten 'buiten de poort' niet toelaat.


Maar, voegde ze eraan toe: 'Een aantal toezeggingen moet in de praktijk gestalte krijgen.' Gedurende de missie moet blijken of er inderdaad 'waterdichte afspraken' zijn gemaakt met zowel de NAVO als de Afghaanse autoriteiten.


Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) sprak nogmaals de verwachting uit dat de autoriteiten in Kunduz zich houden aan de afspraken die Nederland heeft gemaakt met de regering in Kabul. 'We krijgen dat bevestigd in de aanloop van de missie.' Die moet in de zomer beginnen en wordt in 2014 beëindigd. Volgens minister Hans Hillen (Defensie, CDA) heeft Afghanistan 'een schreeuwende behoefte' aan getrainde agenten.


De missie behelst de uitzending van circa 550 Nederlandse militairen en politiemensen, alsmede F-16-gevechtsvliegtuigen. Het is een aanzienlijke kleinere operatie dan die in Uruzgan; vanaf 2006 tot vorige zomer waren er 1400 tot 2000 militairen actief in die Afghaanse provincie.


De Kamer drong er van links tot rechts op aan dat het kabinet volledig opening van zaken geeft over het verloop van de Kunduz-missie. Volgens de ministers Rosenthal en Hillen zijn 'incidenten en tegenslagen' onvermijdelijk. Het kabinet zal hierover open zijn tegenover het parlement en de bevolking, zeiden ze.


Gedoogpartij PVV, de grootste oppositiepartij PvdA en ook de SP en de Partij voor de Dieren waren en blijven tegen de missie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden