Groen in blijvende herinnering

Terrine van onvergetelijke groenten - Voorgerecht voor 8 tot 10 personen

MARIE-LOUISE SCHIPPER

Het had de Mona Lisa kunnen zijn, dat rode bietje. Of de Egyptische platronde om een ander soort te noemen. Er lagen meer groenten op het bord, bij elkaar een complete geschiedenisles.

Alleen dat bietje al: ooit door de Romeinen gekweekt en begin vorige eeuw beschouwd als armeluisvoedsel, omdat de biet ook in arme grond kan gedijen. In de jaren zeventig was de biet ineens trendy door ene dokter Moerman, die meende dat biet- en wortelsap kanker zou bestrijden.

En nu is de biet weer hip, omdat sporters denken dat het drinken van enorme hoeveelheden sap de prestaties bevordert. Maar toch: een hype van oude groenten kan ik alleen maar toejuichen.

Dit recept is een variatie op de terrine van kok Martijn Breed van Cultural Cookery, een organisatie die bijzondere avonden organiseert: met mooi eten en tussen de gangen door lezingen. Onlangs met vergeten groenten in de hoofdrol.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de groenten en dep ze droog met keukenpapier. Bedek een bakplaat met zeezout en leg de ongeschilde bataat, wortelpeterselie (nu moeilijk verkrijgbaar) en biet in zijn geheel erop.

Mocht u pompoen gebruiken: snijd die in flinke stukken. Schuif in de oven en heb geduld. Het garen kan even duren, soms wel een uurtje (prik met een satéprikker in de groenten: is het binnenste zacht, dan is de groente gaar). Leg de gare groenten alvast op een schaal. Snijd in de tussentijd de krulpeterselie mooi fijn en doe die bij de losgeklopte crème fraîche. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Snijd daarna de gare groenten in mooie dunne, gelijke plakken, de schillen mogen blijven zitten. Bekleed een bakblik met plastic folie. Dan begint het stapelen: leg een laag zoete aardappelen op de bodem, dan een laag crème fraîche, dan een laag wortelpeterselie, wederom een laagje crème fraîche, vervolgens een laag biet enzovoorts. Eindig als het even kan met zoete aardappel. Dek af met de overhangende vellen plastic.

Leg tot slot iets zwaars bovenop (conservenblikjes) en zet het geheel een nachtje in de ijskast. Til de terrine de volgende dag uit de vorm en snijd in plakken. Ideaal voor feestjes.

Wat zijn uw onvergetelijke groenten? De Volkskrant organiseert een receptenwedstrijd in samenwerking met vuconnected.nl. Voor meer informatie: vuconnected.nl/receptenwedstrijd.

Ingrediënten:

500 gram zoete aardappel (bataat)

een halve pompoen of 500 gram wortelpeterselie

3 rode bieten

1 bos krulpeterselie

500 gram crème fraîche

zeezout

peper en zout naar smaak

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden