'Groen' afwasmiddel is niet beter voor milieu dan ander

Milieuclaims voor afwasmiddelen zijn in veel gevallen niet terecht. Veel als 'groen' verkochte afwasmiddelen zijn niet beter of slechter voor het milieu dan de gewone afwasmiddelen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vestiging van de keuringsdienst in Groningen, gespecialiseerd in huishoudchemicaliën, werd steeds vaker geconfronteerd met afwasmiddelen die als bijzonder milieuvriendelijk worden afgeschilderd. De dienst heeft 33 merken met elkaar vergeleken, zowel traditionele als milieuvriendelijke. De conclusie van onderzoeker F. Dannen luidt: 'Veel meer dan een verkoopargument is de claim niet. De meerwaarde van een biologisch middel is nul. En dat noem ik misleidend.'

De dienst heeft gekeken naar de acute giftigheid van de middelen, het effect op ecosystemen en de agressiviteit voor de huid. De verschillen zijn niet groot. 'In sommige gevallen is een milieuvriendelijk middel slechter dan het reguliere.' In tien gevallen is er sprake van misleiding, wat betekent dat milieuclaims niet kunnen worden waargemaakt.

De Warenwet heeft een misleidingsartikel waarin staat dat een artikel niet mag worden aangeprezen met kwalificaties die voor al dergelijke waren gelden. De opmerking 'breekt biologisch af' bijvoorbeeld is op zichzelf waar, maar misleidend omdat de afwasmiddelen volgens de wet alleen maar uit biologisch afbreekbare bestanddelen mogen bestaan.

Het rapport van de keuringsdienst is geheim. Namen van onderzochte merken geeft Dannen niet. Hij gaat de resultaten van zijn onderzoek met de fabrikanten bespreken. Verder gaat de dienst met de Stichting Milieukeur overleggen over de invoering van een milieukeur voor wasmiddelen. De Stichting heeft nog geen contact gehad met Groningen, maar is graag bereid daarover te praten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden