Groeispurt

De Nederlandse economie groeide in het laatste kwartaal van 2013 met 0,7 procent ten opzichte van kwartaal drie, 0,4 procent meer dan verwacht. De verrassende groeispurt bracht Nederland in het economisch tussenklassement in één klap voorbij Duitsland en Frankrijk, en op gelijke hoogte met Groot-Brittannië.


Aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem kon je gisteren goed zien dat hij in de eenzaamheid van zijn werkkamer volledig was losgegaan en hard 'Yes! Oóóóhhhh Yes!!' roepend met zijn vuisten op de muur had staan bonken. En dat hij daarna even heel erg aan iets naars had gedacht (Dion Graus, zilverpapier op je vullingen, bankiers met een windmolen) alvorens met het gezicht weer in de plooi naar buiten te gaan om de NOS-verslaggever te woord te staan.


Dijsselbloem heeft veel opgestoken van bondscoach Louis van Gaal. Die dempt na een glanzende prestatie van zijn elftal ook graag de euforie met pessimistische teksten - alles om zelfgenoegzaamheid de kop in te drukken.


Dijsselbloem begon dus met de sombere vaststelling dat 2013 geen goed jaar was. Dat er sprake was van economische krimp en van stijgende werkloosheid, dat de export tegenviel en dat de bestedingen van de consumenten nog niet waren aangetrokken. Hij keek nog een keer extra bedroefd. 'De vlag gaat bij mij nog niet uit', zei hij.


Daarna keerde hij terug naar zijn kamer, deed de deur op slot en ging even in de kroonluchter hangen. Vervolgens belde hij zijn vrouw in Wageningen, toeterde haar het grote nieuws in de oren en zei dat ze de Valentijnsreservering bij de Chinees moest afzeggen.


'We gaan naar O Mundo! Het kan er weer vanaf!'


Volgens Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek uit een peiling van eind januari dat de positieve tendens van kwartaal vier zich voortzet. Het consumenten- én het ondernemersvertrouwen zijn verder toegenomen. En dat was dus nog vóór het wonder van Sotsji zich begon te voltrekken.


Daar zitten we nu al op twaalf medailles, meer dan we er wonnen tijdens de Winterspelen van februari 1998 in Nagano, toen we eindigden met elf plakken, tot dusver het record. Gestimuleerd door de successen van Gianni Romme en Marianne Timmer (en later dat jaar van het Nederlands elftal tijdens het WK voetbal in Frankrijk) groeide de economie in dat jaar met 3,9 procent en in 1999 zelfs met 4,7 procent - jonge economen weten niet eens meer dat het kán.


Het ging destijds over de mogelijke 'oververhitting' van de economie en dreigende tekorten op de arbeidsmarkt, problemen die nu iets onvoorstelbaars hebben gekregen en een weemoedig verlangen oproepen.


De Nederlandse consument besteedde vorig jaar 0,8 procent minder dan in 2012. Pas nadat Oranje zich in september had geplaatst voor het WK in Brazilië en je een elektrische leasebak als de Mitsubishi Outlander kon aanschaffen tegen 0 procent bijtelling, trokken de bestedingen fors aan.


Het gaat allemaal over vertrouwen in de toekomst en vrolijkstemmende vooruitzichten.


De OESO voorspelde vorig jaar een krimp van de Nederlandse economie van 0,1 procent. De Europese Commissie dacht aan een magere groei van 0,2 procent en het Centraal Planbureau was nog het meest optimistisch met 0,5 procent.


We gaan in Sotsji richting twintig medailles. Als Louis onze jongens komende zomer ook nog tot minimaal de halve finale voert, kloppen we de voorspellingen met gemak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden