Groeiraming Duitse economie omlaag bijgesteld

Twee instituten voor economisch onderzoek in Duitsland hebben hun raming van de economische groei in de Bondsrepubliek naar beneden bijgesteld....

REUTER

Reuter

BONN

De afgelopen week liet het Duitse bureau voor de statistiek weten dat het bruto binnenlands produkt (bbp) in het derde kwartaal onveranderd was ten opzichte van het tweede kwartaal. In vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar was er sprake van een groei van maar 1,5 procent, terwijl 1,9 procent was verwacht.

Het Institut für Weltwirtschaft (IfW) in Kiel voorziet nu ook voor de laatste drie maanden van het jaar een stagnatie van de groei. Eerdere ramingen maakten nog gewag van een kleine opleving. Pas in de tweede helft van volgend jaar zal de Duitse economie weer echt gaan groeien. Het IfW hanteert nu voor 1996 en groeipercentage van 1,7. Voorheen was dat 2,3 procent.

Een andere onderzoeksinstelling, het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW), ging eerst nog uit van een stagnatie in de laatste drie maanden. Nu houdt het instituut het op een kleine achteruitgang van de economie.

De zwakte is veroorzaakt door de slechts bescheiden groei van de industriële produktie en de achteruitgang in de bouwnijverheid, die tot nu toe een sterke groei kende. Het IfW zegt dat de opleving in de activiteiten als gevolg van de Duitse hereniging nu aan het aflopen is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden