Groeiende irritatie in coalitie door profileringsdrang VVD en PvdA

De profileringsdrang van PvdA en VVD leidt tot een sfeer van groeiende irritatie binnen de coalitie. De PvdA-plannen voor een vierdaagse werkweek en een halfjaar verlof voor jonge ouders, jagen de VVD op de kast.

Gijs Herderscheê en Frank Hendrickx
Tamara van Ark, vicefractievoorzitter van de VVD, heeft genoeg van de betuttelende maatregelen van de PvdA. Beeld ANP
Tamara van Ark, vicefractievoorzitter van de VVD, heeft genoeg van de betuttelende maatregelen van de PvdA.Beeld ANP

'Hier krijg ik acuut pukkeltjes van, van deze dwingelandij', aldus Tamara van Ark, vicefractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. 'Ze komen tot de voordeur, aan de keukentafel, tot in het echtelijk bed. Laat mensen zelf uitmaken hoe ze hun leven willen inrichten.'

De PvdA is sinds enkele weken zeer bewust op zoek naar manieren om afstand te nemen van de coalitiepartner en zichzelf weer wat kleur op de wangen te geven. Dat geldt ook voor de VVD-fractie, die voor de zomer de openingszet deed met het 'plan Azmani' over opvang van vluchtelingen in de regio. Dat plan werd in maart daags na de verkiezingen voor de provinciale staten gelanceerd, nog voordat de grote vluchtelingenstroom uit Syrië op gang kwam. Het wekte grote ergernis bij de PvdA. De VVD zette het offensief voort met een serie voorstellen over een breed terrein, zoals onlangs nog de suggestie om ondernemingsraden over cao's te laten onderhandelen in plaats van de vakbonden.

'Als we niets doen en het aantal zzp'ers blijft groeien, worden hun fiscale faciliteiten onbetaalbaar en gaat er uiteindelijk het mes in, welk kabinet er dan ook zit', schrijven Ed Groot en Mei Li Vos, Tweede Kamerleden voor de PvdA.

Geen concreet voorstel

De laatste weken profileert de PvdA zich ook met een reeks voorstellen en uitspraken op sociaal-economisch terrein. Vorige week opperde Keklik Yücel het idee om jonge ouders samen zes maanden verlof te geven, waarvan minimaal twee maanden voor de vader. In een debat oogstte zij daarna hoon omdat er geen concreet voorstel is, laat staan financiële dekking. Dit weekeinde lanceerde PvdA-vicefractievoorzitter Martijn van Dam het plan voor een vierdaagse werkweek van 36 uur. De PvdA wil dit in de toekomst regelen in samenwerking met andere linkse partijen.

Dinsdag verraste de PvdA de coalitiepartner met het intrekken van de steun aan de snelle invoering van omstreden rekentoets in het voortgezet onderwijs. Vandaag staat het volgende offensief op het programma: de PvdA-Kamerleden Ed Groot en Mei Li Vos komen in een ingezonden stuk in de Volkskrant met het idee voor een werknemerskorting. Deze belastingkorting voor werknemers met een vaste baan moet het verschil in nettoloon tussen hen en zelfstandigen zonder personeel, zzp'ers, verkleinen. Indirect zou deze belastingkorting loonmatiging in de hand werken, omdat werknemers er netto al op vooruitgaan.

PvdA-vicefractievoorzitter Martijn van Dam. Beeld ANP
PvdA-vicefractievoorzitter Martijn van Dam.Beeld ANP

'Terugkeer naar de jaren vijftig'

Anne Mulder, Kamerlid voor de VVD en specialist voor sociale zaken, vindt het 'erg mooi dat de PvdA denkt over lastenverlichting voor werknemers'. 'Als de PvdA met dit soort voorstellen komt, zullen we daar altijd goed naar kijken en ze niet zomaar afschieten. Maar we moeten ook goed naar de dekking kijken.' De PvdA geeft niet aan hoe het belastingvoordeel voor werknemers gefinancierd kan worden.

Tamara van Ark is veel minder te spreken over de andere voorstellen van linkse partijen, met voorop de PvdA. 'Het zijn allemaal erg normatieve voorstellen, ook van andere linkse fracties. Normatief: zo moeten mensen hun leven inrichten, dit is goed voor jou en goed voor je kinderen. Vierdaagse werkweek, zes maanden verlof, extra verlof voor jonge vaders, recht op flexwerk. Het kan niet op.

'Het is een terugkeer naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Toen moesten vrouwen stoppen met werken als ze trouwden of kinderen kregen. Daar zijn we toch vanaf? Dat kunnen mensen tegenwoordig echt zelf allemaal regelen. Dat gebeurt al. Spreek tien ouders met jonge kinderen en iedereen regelt op zijn eigen manier waar zij zich zelf prettig bij voelen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden