Nieuws

Groeiende internationale druk om bestand, maar Israël blijft Gaza bombarderen

Meer dan zestig Israëlische straaljagers hebben Gaza dinsdagochtend vroeg gebombardeerd, ondanks de groeiende internationale druk om een wapenstilstand. Ook de Amerikaanse president Biden heeft aan de Israëlische premier laten blijken dat hij een voorstander is van een staakt-het-vuren. Maar Netanyahu stelde dat Israël ‘doorgaat met het aanvallen van terroristische doelen zolang dat nodig is’.

Sacha Kester
Een Palestijnse vrouw staat naast een niet-ontplofte bom van een Israëlisch gevechtsvliegtuig in een wijk in Gaza. Beeld AFP
Een Palestijnse vrouw staat naast een niet-ontplofte bom van een Israëlisch gevechtsvliegtuig in een wijk in Gaza.Beeld AFP

Het is de eerste keer dat Joe Biden zo duidelijk laat weten dat hij een bestand wil. De president staat onder druk, onder andere van progressieve partijgenoten in het Congres, om zich hard te maken voor een onmiddellijke wapenstilstand. Maar zo ver is hij in het gesprek met Netanyahu niet gegaan. Biden blijft tegelijkertijd benadrukken dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen willekeurige raketaanvallen, zo staat in de verklaring die door het Witte Huis is gegeven.

Ook Hamas heeft afgelopen nacht raketten op Israël afgevuurd, maar de aanvallen van de terreurorganisatie zijn de afgelopen dagen minder fel geworden, nadat Israël haar ondergrondse tunnelnetwerken en lanceerinstallaties heeft bestookt met bommen. In de negen dagen dat het conflict nu al duurt, zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zeker 212 mensen in Gaza omgekomen, onder wie bijna honderd vrouwen en kinderen. In Israël zijn er tien mensen, onder wie twee kinderen, gedood.

Volgens lokale bronnen zou Hamas ondertussen smeken om een staakt-het-vuren, maar Israël weigert hierop in te gaan. Zowel militaire als politieke leiders van het land zouden de militaire infrastructuur van de terreurorganisatie eerst nog meer schade willen toebrengen.

Vuur en rook stijgt op boven gebouwen in Gaza.  Beeld Getty Images
Vuur en rook stijgt op boven gebouwen in Gaza.Beeld Getty Images

Het risico dat het conflict kan overslaan in de regio blijft bestaan. Maandagavond werden er vanuit Libanon zes raketten op Israël afgevuurd. Ze zouden voor de grens al zijn neergekomen, en het is onduidelijk wie erachter zit. De Libanese sjiitische groepering Hezbollah, dat over een fors arsenaal beschikt, zegt dat zij er niets mee te maken heeft.

Westelijke Jordaanoever

Activisten hebben dinsdag uit protest tegen het geweld een algemene staking uitgeroepen onder alle Palestijnen – zowel die in de Gazastrook, als die op de Westelijke Jordaanoever en in Israël. Deze leven onder drie verschillende regeringen, en hebben de afgelopen jaren steeds meer een eigen identiteit ontwikkeld. Maar sinds de spanningen in Jeruzalem tijdens de vastenmaand hoog opliepen, Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem uit hun huis dreigden te worden gezet, en de Israëlische politie traangas en lichtgranaten gebruikte in de Al Aqsa-moskee, voelen ze weer meer verbondenheid met elkaar.

De staking wordt gesteund door zowel Hamas, dat de Gazastrook regeert, als door Fatah, dat de Westelijke Jordaanoever bestuurt. In dat laatste gebied neemt de steun voor Hamas toe, wat voor zowel Fatah als de Israëlische regering een grote zorg is. Er zijn nu vierentwintig brigades van het Israëlische leger actief op Westelijke Jordaanoever, de helft meer dan normaal. De staking zou in de loop van de middag van start gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden