Groeiende ebola-paniek in VS, kritiek op Obama zwelt aan

De Amerikaanse president Barack Obama staat bloot aan groeiende politieke en maatschappelijke kritiek vanwege de uitbreiding van het aantal ebolagevallen in de VS. Ofschoon hij stelt dat het risico om het virus op te lopen 'extreem laag' is, lijkt paniek toe te slaan.

Barack Obama geeft een verklaring over ebola.Beeld belga

Nadat deze week een tweede verpleegster in Dallas besmet bleek, sloten enkele scholen vandaag hun deuren. Twee scholieren hadden op dezelfde binnenlandse vlucht gezeten als Amber Vinson, de geïnfecteerde vrouw. Een medewerker van een andere school zat in hetzelfde toestel, zij het op een andere vlucht. In totaal bleven vijf scholen dicht. De hoogste gezondheidsautoriteiten riepen de 132 passagiers van eerstgenoemde vlucht op zich te melden, opdat ze kunnen worden gecontroleerd op eventuele ziekteverschijnselen.

Verpleegsters deden gisteren hun beklag over het gebrek aan heldere veiligheidsvoorschriften en gebrekkige beschermende kleding. De directeur van een Texaans ziekenhuis sprak zijn 'diepe spijt' uit over de onzorgvuldige manier waarop het eerste -en tot nog toe enige- dodelijke slachtoffer in de VS was behandeld. De man, Thomas Eric Duncan, werd aanvankelijk uit het ziekenhuis ontslagen, ook al had hij hoge koorts en kenbaar gemaakt dat hij uit Liberia kwam. Verpleegster Vinson en een collega raakten besmet bij de verzorging van Duncan.

Gezondheidswerkers in Texas.Beeld afp

'Agressievere aanpak'

Obama is zich bewust van de groeiende onrust. Hij erkende dat 'een agressievere aanpak' nodig is in de strijd tegen Ebola. De president annuleerde voor de tweede opeenvolgende dag alle bezoeken aan politieke evenementen in het land om zich aan de ebolakwestie te kunnen wijden.

Onder zijn politieke tegenstanders klinkt steeds meer kritiek op de federale (gezondheids) autoriteiten. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, heeft Obama opgeroepen geen inwoners van de meest getroffen gebieden in West-Afrika meer toe te laten tot de VS. Volgens een partijgenoot, Tim Murphy, onderschat de regering de risico's van de verspreiding van ebola. Ook hij drong aan op een reisverbod - een beslissing die de president krachtens de wet kan nemen.

Het Witte Huis liet vandaag evenwel weten geen verbod te zullen opleggen. Luchtverkeer tussen West-Afrika en de VS is nodig om hulpverleners-en middelen te kunnen blijven vervoeren.

De hoogste nationale gezondheidsfunctionaris, dr. Thomas Frieden, kwam gisteren onder vuur te liggen tijdens een speciale hoorzitting van het Congres. Hij zou de situatie niet onder controle hebben. Frieden wierp tegen dat de gezondheidsautoriteiten inmiddels in staat zijn alle reizigers uit 'ebolalanden' te traceren en, zo nodig, onder quarantaine te stellen. 'We gebruiken alle middelen om Amerikanen te beschermen,' aldus Frieden.

Thomas FriedenBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden