Groeiende belangstelling voor lowbudget-uitvaart

De budgetuitvaart is in opkomst. Sinds een paar jaar zijn er bedrijven actief met namen als Budgetuitvaart, Uitvaartdiscount, Crematie-eenvoud en Uitvaart Compact. Ze bieden uitvaarten aan met prijzen die beginnen rond de 1.200 euro. Voor dit allerlaagste tarief wordt de overledene opgehaald en zonder afscheid gecremeerd.

Wladimir van Klinken, ondernemer in budgetcrematies, koopt zijn kisten in Polen, voor 50 euro per stuk. 'Ik laat ze met 350 tegelijk per vrachtwagen overkomen.' Beeld Ton Koene
Wladimir van Klinken, ondernemer in budgetcrematies, koopt zijn kisten in Polen, voor 50 euro per stuk. 'Ik laat ze met 350 tegelijk per vrachtwagen overkomen.'Beeld Ton Koene

'De vraag stijgt sterk', zegt directeur René Kaarsemaker van Uitvaart Compact in Amsterdam. 'Komend jaar verwachten we meer dan 500 budgetuitvaarten.' Ook andere ondernemers melden een toename, al zijn geen exacte aantallen bekend.

Uitvaartondernemer is een vrij beroep: er zijn geen vergunningen vereist. Wel moeten de ondernemers zich houden aan de wet op de lijkbezorging.

Technische crematies
Een traditionele begrafenis kost in Nederland gemiddeld 7.000 euro. Dat budgetbedrijven veel goedkoper werken, komt doordat ze vaak 'technische crematies' uitvoeren: de overledene wordt zonder crematoriumdienst of koffietafel gecremeerd. Meestal gebeurt dat 's ochtends vroeg, vóór de uitgebreidere crematies.

Diensten in crematoria zijn vaak peperduur. 'Sommige crematoria hebben zelfs de klokken weggehaald', zegt Monica Zeegers van Uitvaartdiscount. 'Als je één minuut over tijd weggaat, moet je meteen extra betalen.' Als families toch een afscheid willen, regelt ze dat in haar eigen rouwcentrum.

Op kisten wordt ook bespaard. 'Bij maatschappijen zoals Dela betaal je zo 500 euro voor een kist', zegt Wladimir van Klinken van Crematie-eenvoud. 'Ik koop mijn kisten in Polen voor 50 euro. Daar is niks mis mee. Misschien denk ik te simpel hoor, maar die kist gaat dus gewoon het vuur in.' Hij zegt dankbare nabestaanden te ontmoeten. 'Hoeveel uitvaartondernemers overkomt het nou dat ze worden gekust?'

Aula
Bij Uitvaart Compact krijgen nabestaanden bij het allergoedkoopste pakket geen as terug. 'Wij merkten dat de mensen daar toch geen behoefte aan hadden', zegt Kaarsemaker. Wel zegt hij iedere overledene uit respect altijd één minuut in de aula te zetten. 'Het gaat wel om het leven van een mens.'

Hun klanten hebben vaak weinig geld of weinig binding met de overledene. Maar er zijn ook mensen die geen franje willen of geen waarde hechten aan begrafenisrituelen.

Maar niet iedereen is hier gelukkig mee. 'Die technische crematies, dat zit echt op de grens', zegt een woordvoerder van uitvaartmaatschappij Dela, goed voor 3,7 miljoen polissen. 'Afscheid nemen is belangrijk voor het rouwproces.' Volgens hem staat de deur open voor 'mensen met minder goede bedoelingen' en worden soms onduidelijke afspraken gemaakt met de nabestaanden.

Beknibbelen
In Nederland zijn jaarlijks 135 duizend uitvaarten. Grote uitvaartondernemingen merken dat mensen steeds meer gaan beknibbelen op begrafeniskosten. 'We worden steeds vaker gebeld door mensen die aan het shoppen zijn', zegt strategisch marketeer Stefan Mellink van Monuta. 'Het taboe is eraf.'

Vandaag in de Volkskrant: 'Sommigen zeggen gewoon: ik maak die 1.250 euro wel over, ga oom Jan maar halen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden