Groeiend geloof in de leer van Pinas

Best wel een beetje trots was Glen Pinas. Verloren van Bosnierzegovina, dat wel, maar het scheelde niet veel. Door de progressie die de Nederlandse basketbalploeg in korte tijd heeft geboekt, behoefde de bondscoach na afloop alleen maar over details te spreken om de 82-77 nederlaag te verklaren....

Van onze medewerker Peter Bruin

Vorig jaar nog was de nationale ploeg morsdood. Eerloos ten grave gedragen na een treurige fase waarin de lust in het bestaan door alle betrokkenen leek opgegeven. Maar zie, aan de hand van de nieuwe messias is een nieuwe ploeg tot leven gekomen die bereid is de leer van Pinas te volgen. Een stevige basis leggen aan de onderkant en een breed draagvlak cren waarop het liefst op korte termijn goede resultaten worden behaald, zo luidt het parool.

In ruim een maand tijd, eigenlijk veel te kort om succes te kunnen verwachten, heeft Pinas een aantal basketballers waarin hij het wel ziet zitten om zich heen verzameld, gekneed en naar zijn hand gezet. Gebroken is met het verleden waarin desinteresse en chaos heersten en het team was afgegleden naar een niveau waarvoor iedere international zich zou moeten schamen.

Pas enkele weken geleden werd voor het eerst in bijna drie jaar en na negentien opeenvolgende nederlagen weer eens een overwinning behaald. Met een ambitieuze en geeestdriftige bondscoach wordt nu gewerkt aan de verwezenlijking van een topsportplan dat de Nederlands basketballers over een jaar of vijf, zes als het even kan naar een plek aan de top van Europa moet voeren.

Puzzelen en tobben moest Pinas wel voor de kwalificatiewedstrijden van het EK waarin Nederland door het terugtrekken van Engeland op A-niveau is ingeroosterd in een poule met Estland, het sterke Bosnierzegovina en Europese topper Turkije. Uiteindelijk moesten nogal wat spelers van zijn namenlijstje worden geschrapt.

Zoals Dan Gadzuric die in de hoogste Amerikaanse profcompetitie NBA uitkomt voor de Milwaukee Bucks maar wordt gehinderd door een pijnlijke knie. Volgend jaar komt hij wel, zo heeft hij toegezegd. En om uiteenlopende redenen doen ook Chris Mims, Terrence Herbert, Sydmill Harris, Chris McGuthrie en Tom Timmermans niet mee. Maar daar staat tegenover de komst van Mike Kingma uit Australiontdekt op internet, een reus van 2.09 meter die bekend staat als The Wild One vanwege zijn nauwelijks te beteugelen inzet.

Ook kon Pinas beschikken over NBA-speler Francisco Elson. Al was het maar voor twee wedstrijden. Anders wordt het lijf te zwaar belast, zo liet zijn bezorgde club Denver Nuggets weten. Na verliespartijen woensdag tegen Estland (91-88) en zaterdagavond tegen de Bosni zit de klus er voor de Rotterdammer alweer op. 'Bel met de Nuggets en vraag of ik hier nog even mag blijven', riep hij uitdagend maar ook hoopvol, omdat zoiets toch betekent dat hij het Nederlandse team wel ziet zitten.

Nadat Nederland tegen Bosnierzegovina in een hartveroverend gevecht in de Bossche Maaspoort op het laatst bijna een 66-71 achterstand had ingelopen, ging het toch nog mis omdat Bryan Defares cruciale denkfouten maakte.

'Zeker wanneer je Akerboom en Heinen op twee en drie hebt staan, Elson op vier en Van Paassen op vijf', legde Pinas het falen van zijn guard bloot, 'hoef je niet naar penetratie te zoeken. Dan moet je niet voor een eigen score gaan maar simpel in je aanvallende discipline blijven om Akerboom en Heinen het insidespelletje te laten spelen door van de outside de scores te verzorgen. Hier merk je aan dat we onvoldoende zijn gewend op dit hoge niveau te spelen.

'Tegelijkertijd geeft het ook de enorme vooruitgang aan, die we hebben geboekt door tegen Bosnin Estland niet over fundamentele zaken maar kleinigheden te praten die de oorzaak zijn van ons verlies.'

De mannen van Pinas zetten zich op voorbeeldige wijze in om het Nederlandse basketbal naar een hoger niveau te tillen. En ze zijn leergierig. 'Neem roteren, de meest ingewikkelde vorm van verdedigen. Dat betekent, praten in het veld. Doen we dat in de Nederlandse competitie? Nee, dat is niet cool. Stel je eens voor dat we gaan praten, waarschuw me als iemand staat te hijgen in mijn rug. Doen we niet. In Estland kregen we zo zes lay-ups om de oren. Vandaag werd er gepraat. In de tweede helft roteerden we fantastisch. Ik kan je zo drie situaties noemen die bijna perfect waren. Maar dat moet je 40 minuten lang doen.'

Pinas is blij en tevreden met de supersnelle ontwikkeling die zijn team doormaakt. 'Als we deze groep bij elkaar kunnen houden en meer van dit soort wedstrijden laten spelen dan komen we er wel. Maar niet vandaag of morgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden