Groeien babybreinen beter als de moeder zingt?

Wat werd onlangs beweerd? Het babybrein groeit beter als het moeders' stem hoort. Wat zegt de zoutkorrelcheck? Roze wolken doen het goed in de wetenschap.

Ronald Veldhuizen
null Beeld .
Beeld .

Aanstaande moeders zijn soms hyperconsumenten: ze verslinden alle mogelijke adviezen om dat ene hersencelletje extra in hun baby's te laten ontkiemen. Hele mama-stammen slikken nog altijd visolie, nadat tien jaar geleden was gesuggereerd dat dat enkele IQ-punten scheelt.

Een nieuwe tip verscheen afgelopen maand: moederlief kan het best elke zwangere dag een uur of drie zingen, want haar stemgeluid stimuleert de hersengroei van de ongeboren baby, aldus NU.nl, dagblad Metro en een waslijst aan zwangerschapswebsites.

Het onderzoek waarnaar wordt verwijzen, staat in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS en heeft een klinische insteek. Vroeggeboren baby's die de eerste paar weken in een couveuse leven, hebben de hele dag ziekenhuislawaai aan hun hoofd: piepjes, bliepjes en andere drukte. Daarvan vermoeden kinderartsen al langer dat het de ontwikkeling stoort. En hier ligt de missie voor hoofdonderzoeker Amir Lahav: hij wil die geluidsdrukte vervangen met natuurlijke geluiden.

Voorsprong

Dus vroeg Lahav de moeders van de vroeggeboren baby's om drie uur lang in een microfoon liefelijk te zingen en voor te lezen. Dat geluidsfragment speelde hij dagelijks af voor de bijbehorende baby, een maand lang. Er zat ook een hartslaggeluid bij, want ook die hoor je in de baarmoeder.

Na die maand zag Lahav op een echo dat een bepaald hersengebiedje groter was bij baby's die mamageluiden hadden gehoord, ten opzichte van baby's zonder deze behandeling.

Maar of dat verschil in hersengrootte nu echt te danken is aan mama's stemgeluid? Hét grote probleem is dat Lahav geen voor- en nameting heeft gedaan, waardoor we niet weten of de hersenen van de geluidsgroep voorafgaand aan het experiment toch al een voorsprong hadden ten opzichte van de controlegroep. En dat zou goed kunnen: meisjesbreintjes groeien sneller, en daarvan zaten er bij de geluidsgroep twee keer zoveel.

En dan nog dit. Lahavs wens om vroeggeboren baby's van 'natuurlijke geluiden' te voorzien een product dat bedrijven aan ziekenhuizen verkopen gaat hier volledig voorbij aan de vraag, of het voor een gezonde hersenontwikkeling niet al voldoende is om gewoon die herrie rondom de couveuse te dimmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden