Groei WW ging nog nooit zo hard

Tegen de 91 duizend werklozen hebben de afgelopen twaalf maanden een uitkering aangevraagd. Dat is in absolute aantallen het hoogste punt in bijna 20 jaar, meldt de uitkeringsinstantie UWV.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Het vorige record werd genoteerd in juni 1995, toen in een jaar tijd 90.100 uitkeringen werden aangevraagd. Toen telde Nederland 439 duizend mensen met een werkloosheidsuitkering, tegen bijna 382 duizend nu.

Als de economische malaise zich in dit tempo voortzet, zal het aantal WW'ers eind volgend jaar het niveau van 1995 halen, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV.

De stijging van het aantal werkzoekenden met een WW-uitkering steeg in juni met 1 procent ten opzichte van de maand ervoor, met 12 procent in vergelijking met begin dit jaar en met 31 procent afgezet tegen een jaar geleden. De grootste groep WW'ers bevindt zich in de leeftijdsgroep boven de 45 jaar. Onder jongeren tot 25 jaar tekent zich juist een daling af van het aantal lopende WW-uitkeringen.

De stijging van het aantal uitkeringen onder oudere ex-werknemers is volgens Witjes een aanwijzing dat bedrijven de bodem hebben bereikt wat het ontslag betreft van flexibele arbeidskrachten. 'Iedereen komt nu aan de beurt, ook de vaste krachten', aldus de onderzoeker. Nu het aantal faillissementen toeneemt loopt volgens hem ook de groep werknemers van boven de 45 jaar klappen op.

'Het valt verder op dat er meer ontslagen vallen in de detailhandel en vooral de grootwinkelbedrijven', zegt Witjes. Daar vallen doe-het-zelfzaken, bouwmarkten, kledingwinkels en meubelzaken onder. In een sector als de bouw vlakt de groei van het aantal WW-aanvragen juist weer af. 'De zorg laat al anderhalf jaar een bijna monotone stijging zien', aldus Witjes. 'Daar zie je de effecten van de bezuinigingen op de gezondheids- en welzijnszorg.'

Van januari tot juni van dit jaar zijn 259 duizend uitkeringen beëindigd, zo blijkt uit cijfers van het UWV. Dat is 16 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. De WW'ers die weer aan de slag gaan of in de bijstand komen, hebben gemiddeld zeven maanden een uitkering genoten.

Het aantal werkzoekenden in Nederland is bijna twee keer zo groot als het aantal mensen met een WW-uitkering: 636 duizend. 'Niet iedereen vraagt WW aan. Jongeren die van school komen, oriënteren zich vaak eerst op werk, voor ze naar het UWV stappen.' Het werklozenleger groeide in juni ten opzichte van mei met 450 en met 172 duizend vergeleken met een jaar terug. Van alle werkzoekenden is ruim 150 duizend ongeschoold. Hun aantal nam in een jaar toe met ruim eenvijfde.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden