Groei WAO komt van grote bedrijven

Grote bedrijven als Philips, de NS en een aantal banken zijn grotendeels verantwoordelijk voor de toename van het aantal nieuwe WAO'ers....

Bij het GAK kregen vorig jaar in de eerste negen maanden 34 duizend werknemers voor het eerst een WAO-uitkering. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van 1998. Toen ging het om 30 duizend mensen. Het GAK voert de WAO uit voor ruim 200 duizend bedrijven, driekwart van het totaal. Daardoor is sprake van een representatief beeld.

Bij de banken en de NS steeg het aantal nieuwe WAO-toekenningen met ruim 15 procent. De banken, zoals de Rabobank, ABN Amro en ING, kampen vooral met een oplopend aantal jonge vrouwen dat in de WAO terecht komt.

Uit de GAK-inventarisatie blijkt dat 45 procent van de nieuwe WAO'ers werkt bij 750 bedrijven. Bij deze bedrijven gingen steeds minimaal vijf werknemers de WAO in. Deze groep bedrijven komt overeen met 0,33 procent van het totaal aantal bedrijven waarvoor het GAK de WAO uitvoert. Het aandeel van deze bedrijven in de werkgelegenheid is veel lager dan 45 procent.

In de metaal- en elektrotechnische industrie daalde bij de meeste bedrijven het aantal WAO'ers, maar toch bleef het aantal nieuwe WAO'ers stabiel. Dat is te wijten aan Philips, waar bijna de helft van het aantal werknemers uit de sector werkt. Bij de kleine metaalbedrijven bleef het aantal nieuwe arbeidsongeschikten vrijwel gelijk aan dat van 1998.

Voor alle 750 bedrijven geldt dat zij de komende jaren de maximumpremie in de WAO moeten betalen. Omdat deze bedrijven de maximumpremie vaak al betalen, is het in de praktijk zo dat ze indirect door kleinere bedrijven worden gesubsidieerd. Die betalen per definitie premie, ook al is daar al jarenlang geen werknemer arbeidsongeschikt geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden