'Groei verlost ons niet van de crisis'

AMSTERDAM - Een maand niks kopen, alle fietsen delen of je huisdier uitlenen aan de buren. Geen idee is te gek om de economische crisis te bezweren, blijkt woensdag tijdens de debatavond 'Momentum: De Crisis Voorbij' in de Amsterdamse Stadsschouwburg.


Met waarzegsters in de gang en de mogelijkheid om te sjoelbakken met munteenheden is de toon snel gezet: organisator happyChaos, een samenwerking tussen Amsterdamse studenten en Vrij Nederland, wil op vrolijke wijze met jongeren in discussie over de toekomst van de economie.


'De wereld staat in brand. We moeten ons afvragen of de fundamenten van onze economie nog voldoende zijn', zegt bestuurslid en bedrijfskundestudent Wybren van der Vaart (26). 'Iedereen roept maar om groei als antwoord op de economische crisis. Alsof dat ons gaat redden.'


'Alleen maar meer inkomen is inderdaad niet altijd goed', legt milieueconoom Reyer Gerlagh van de Universiteit van Tilburg tijdens een stoomcollege economie aan zijn gehoor uit.


De sociale mobiliteit zal de komende jaren volgens Gerlagh afnemen. 'Kinderen van rijke ouders blijven rijk, kinderen van arme ouders blijven arm.' Ook de zorg om het klimaat verschuift naar de achtergrond. 'Als de ijskap smelt, en de wereld overstroomt, is het te laat.'


Nee, als we iets willen doen, dan moet het nu. Maar wat? En welke rol kan de jongere generatie hierin spelen? Alleen maar wijzen naar de babyboomers en boos zitten tandenknarsen zoals Occupy doet, ziet niemand van de aanwezigen zitten.


HappyChaos gaat daarom te rade bij de wetenschap. Ingrid Robeyns, hoogleraar praktische filosofie, stelt enthousiast voor 'de commissie voor toekomstige generaties' op te richten: een commissie die onafhankelijk oordeelt over besluiten die invloed hebben op generaties na ons.


En een niet te stuiten Klaas van Egmond, hoogleraar geowetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, houdt een warm betoog voor het revolutionaire idee de overheid te laten optreden als bankier. Voor private banken is dan geen plaats meer. 'Zij moeten het geld niet meer maken.'


En, dichter bij huis, roept Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam, de overheid op het roer om te gooien. 'Willen we echt iets veranderen, dan moet de overheid stoppen met eenzijdige bezuinigingen en een nieuwe verzorgingsstaat opbouwen.'


De voorstellen gaan sommige bezoekers misschien boven de pet, maar wat zij delen, is de overtuiging dat ze een eerlijkere en duurzamere toekomst willen. 'Met een eindige wereld kun je geen oneindige welvaart bewerkstelligen', aldus Van der Vaart.


Engelen spiegelt het publiek niettemin een vrij grimmig toekomstscenario voor, al het opgewekte optimisme van de avond ten spijt.


'Hogeropgeleide jongeren zullen in de toekomst niet meer voor het collectief kiezen, maar voor zichzelf', zegt hij. De huidige samenleving stimuleert om individualistisch te werk te gaan, en minder vanuit de gemeenschap te denken. De hogeropgeleide vinden we volgens Engelen over tien jaar terug met een dikke baan in een rijk Aziatisch land.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden