Groei van Japan valt terug na korte opleving

De Japanse regering pompt nog eens 50 miljard euro in de economie van het land.

Van onze verslaggever Peter de Waard

Er zijn leugens, grote leugens en statistieken, zo luidt een bekend gezegde. Na Griekenland, dat ineens een twee keer zo hoge staatsschuld blijkt te hebben, blijkt ook Japan iedereen op het verkeerde been te hebben gezet.

Vorige maand werd nog voorspeld dat de economie in het derde kwartaal op jaarbasis met 4,8 procent zou groeien. Nu is die verwachting verlaagd tot 1,3 procent. In het derde kwartaal zelf was de groei maar 0,3 procent in plaats van de verwachte 1,2 procent.

De nieuwe regering van de Democratische Partij, die drie maanden aan de macht is, besloot dinsdag al een nieuw stimuleringsplan in gang te zetten en pompte nog eens zo’n 50 miljard euro in de economie. De stimuleringsmaatregelen zijn vooral gericht op de particuliere sector en moeten tot nieuwe banen leiden.

Oorzaken van de tegenvallende groei zijn vooral de sterk gedaalde bedrijfsinvesteringen. De harde yen helpt de Japanse export ook niet. Daarnaast kampt het land nog altijd met deflatie. In oktober bedroeg de gemiddelde prijsdaling 2,2 procent.

Het nieuwe stimuleringsplan moet voorkomen dat Japan opnieuw terugvalt in een recessie. Het land was daaruit gekomen, kort voor het herstel van Europa en de Verenigde Staten.

Analisten echter achten een nieuwe recessie, waardoor de gevreesde dubbele dip tenminste in één land zou worden bewaarheid, niet meteen waarschijnlijk. Wel wordt voorspeld dat de groei nog verder zal vertragen tot 0,2 procent in het eerste en tweede kwartaal van 2010.

Alleen dankzij de stimuleringsmaatregelen is de particuliere consumptie in het land nog redelijk op peil gehouden. Nu is het zaak ook de bedrijfsinvesteringen weer omhoog te krijgen. Maar de nieuwe regering heeft daar nog geen recept voor gevonden.

Er wordt gespeculeerd dat de regering de banken in het land zal dwingen eigen overheidsobligaties op te kopen. Japan heeft een staatsschuld die inmiddels is opgelopen tot meer dan 200 procent van het bruto binnenlands product. De schuld is alleen dragelijk doordat de rente zo laag is. Op een tienjarige staatslening van de Japanse overheid bedraagt de rente 1,3 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden