Groei van bevolking in de wereld zal afnemen

De vruchtbaarheid daalt in grote delen van Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Deze ontwikkeling verrast demografen, die er van uitgingen dat de vruchtbaarheid in deze werelddelen de komende decennia hoog zou blijven en tot een explosieve bevolkingsgroei zou leiden....

'De vruchtbaarheid bereikt een niveau dat lager is dan we ooit hadden verwacht', zei John Caldwell, hoogleraar aan de Nationale Universiteit in het Australische Canberra woensdag tijdens een demografisch congres van de Verenigde Naties.

'Voor het eerst houden we het voor mogelijk dat binnen honderd jaar de omvang van een wereldbevolking van rond de tien miljard mensen, gaat afnemen. Er kan een dag komen dat we weer uitkomen op ons huidige aantal'. De wereldbevolking telt nu 6,1 miljard mensen. Een afgevaardigde van de VN noemde dit 'goed nieuws'.

De afnemende vruchtbaarheid doet zich vooral voor in de meest ontwikkelde en bevolkingsrijke landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In dertien landen zal de bevolking afnemen, doordat het gemiddeld aantal kinderen per vrouw minder dan twee zal gaan bedragen. Het gaat om onder andere Argentinië, Brazilië, Algerije, Egypte, Zuid-Afrika, Indonesië, Turkije en Vietnam. Demografen sluiten niet uit dat deze ontwikkeling zich ook gaat voordoen in het dichtbevolkte India en Bangladesh. Met de dertien andere landen vormen zij de helft van de totale wereldbevolking.

Over de oorzaken van het dalende geboortecijfer verschillen de demografen van mening. Genoemd wordt de toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen en het gebrek aan steun van echtgenoten en overheid voor de opvang van kinderen in de betreffende landen. Anderen voeren het toenemende consumentisme aan, met als gevolg dat ouders om financiële redenen besluiten tot een klein gezin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden