'Groei geremd door te hoge drempel beursgang'

De drempel voor bedrijven om naar de beurs te gaan is te hoog. Hierdoor wordt de groei van bedrijven belemmerd, wat leidt tot minder banen, een lagere economische groei en minder belastingbaten. Dit stelt de belangenclub voor institutionele beleggers Eumedion in een woensdag gepubliceerd rapport.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Eumedion wil dat de kosten van een beursgang voor kleine en middelgrote bedrijven worden verlaagd en dat de regels voor institutionele beleggers om grotere belangen te nemen worden versoepeld. Ook moet een betrokken aandeelhouderschap worden bevorderd, waarbij beleggers in ruil voor betere contacten met de bedrijven hun aandelen langer vasthouden.

Het aantal noteringen van Nederlandse bedrijven aan de Amsterdamse beurs is tussen 2003 en 2014 gedaald van 160 naar krap 100. De aandelenmarkt heeft daardoor zijn functie als groeimotor van de economie verloren, concludeert Eumedion.

Directeur Jan Maarten Slagter van de beleggersvereniging VEB kan zich in de aanbevelingen van Eumedion vinden 'voor zoverre die de beleggersbescherming niet aantasten'. 'De beurs mag geen museum worden van industrieel erfgoed', aldus Slagter. Hij wijst erop dat het de laatste tijd beter gaat.

Naast de van ING losgemaakte verzekeraar NN Group gingen onlangs het chemicaliëntransportbedrijf IMCD, skihalexploitant Snowworld en beurseigenaar Euronext naar de beurs. Gisteren was er de notering van Fastned, exploitant van elektrische laadstations langs snelwegen. Volgens Slagter is het verlagen van drempels niet de ultieme manier om meer bedrijven te trekken. 'De echte oplossing ligt bij de markt. Die moet aantrekkelijk genoeg zijn.'

Eumedion ziet ook andere oorzaken voor de verminderde belangstelling om naar de beurs te gaan. 'Er zijn alternatieve beleggingen gekomen voor institutionele beleggers. Daarnaast is sprake van internationalisering en wordt er veel meer passief belegd door het volgen van indices.'

Ook het afhaken van particuliere beleggers en de verandering van de pensioenstelsels leiden volgens Eumedion tot minder vraag naar aandelen. In de jaren negentig gingen jaarlijks wereldwijd nog meer dan 2.000 bedrijven nieuw naar de beurs. Sinds 2003 zijn dat er nog gemiddeld 750 per jaar. In Amsterdam zijn er sinds 2003 maar 34 nieuwe bedrijven naar de beurs gekomen. Een veelvoud verdween door fusies, overnames en faillissementen, waardoor er van de 160 bedrijven in 2003 nog 96 over zijn. 'De verwachting is dat de dalende trend van beursnoteringen wereldwijd doorzet. In 2020 zal nog slechts 22 procent van alle activa van bedrijven uit aandelen bestaan, in 2010 was dat nog 28 procent.'

De belangenvereniging van institutionele beleggers vreest dat dit gevolgen zal hebben voor de Nederlandse economie. Publieke aandelenmarkten zijn belangrijk voor groeifinanciering. Kleine bedrijven zijn nu te veel afhankelijk van banken, terwijl die juist de kredietkraan dichtdraaien. 'Dit kan leiden tot een zogenoemde equity gap. Ondernemingen moeten kiezen uit twee kwaden: ze gaan minder investeren of de groei wordt met duurder vreemd vermogen gefinancierd waardoor de schulden stijgen.'

Voor beleggers is het probleem minder acuut dan voor de bedrijven. Van de institutionele beleggers zijn pensioenfondsen meer over de grenzen gaan beleggen. Verzekeraars beleggen al minder in aandelen, omdat ze hierdoor een grotere kapitaalopslag moeten aanhouden. Daarnaast zijn de fiscale voordelen van deelnemingen van meer dan 5 procent in een beursfonds afgeschaft.

Eumedion zegt het echter zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te vinden dat de beurs nieuw bloed krijgt. Ook voor beleggers is een breder palet van ondernemingen interessant.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden