Groei Chinese economie valt terug

De groei van de Chinese economie is in het tweede kwartaal licht teruggevallen ten opzichte van de eerste 3 maanden van dit jaar. Dat bleek uit maandag gepubliceerde cijfers van het Chinese statistiekbureau.

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

's Werelds op een na grootste economie groeide vorig kwartaal met 7,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 7,7 procent. De lagere groei voldeed aan de verwachtingen van economen.

De afgelopen maanden werd de tragere groei al zichtbaar in de Chinese industrie, waar het groeitempo steeds verder afneemt. Maandag bleek uit nieuwe cijfers dat de groei van de productie in China in juni is afgenomen tot 8,9 procent. Dat is het laagste tempo van de afgelopen 4 jaar. Eerder bleek al dat de export van China vorige maand onverwacht is gekrompen.

De detailhandelsverkopen in China namen in juni met 13,3 procent toe ten opzichte van een jaar eerder, na een groei met 12,9 procent in mei. De investeringen groeiden in de eerste helft van 2013 met 20,1 procent. In de eerste 5 maanden van dit jaar bedroeg de groei 20,4 procent.

De Chinese regering mikt voor heel 2013 op een economische groei van 7,5 procent, maar dreigt dat doel bij een verdere vertraging voor het eerst sinds het einde van de vorige eeuw te gaan missen. De Chinese minister van Financiën, Lou Jiwei, liet vorige week echter al weten dat de regering de terugval vooralsnog niet als een probleem ziet. Hij gaf aan dat er ook bij een groei van 6,5 of 7 procent geen grote problemen zullen ontstaan.

De Chinese economie groeide vorig jaar met 7,8 procent. Dat was het laagste tempo sinds 1999.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden