Groei aantal ambtenaren onstuitbaar

Vorig jaar heeft het rijk zesduizend nieuwe ambtenaren aangenomen, terwijl het voornemen van het (demissionaire) kabinet-Balkenende juist was het aantal ambtenaren te verminderen....

Het aanstaande tweede kabinet-Balkenende heeft zich nogmaals voorgenomen te snijden in het aantal ambtenaren. Dat moet de komende vier jaar met 14 procent afnemen. Tegelijkertijd krijgen de uitvoerende diensten, die eerder zijn ontzien (veiligheid, zorg en onderwijs), een extra bezuiniging van 2 procent voor hun kiezen. In totaal neemt het kabinet zich voor tussen de twaalf- en achttienduizend banen te schrappen.

Het aantal ambtenaren vertoont echter een hardnekkige toename van 5 procent, blijkt uit het Sociaal Jaarverslag dat minister Remkes van Binnenlandse Zaken woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Het stuk is onderdeel van de Verantwoordingsdag, ook wel Woensdag Gehaktdag genoemd, waarop de ministeries moeten verantwoorden waaraan ze het belastinggeld hebben uitgegeven. Woensdag kreeg de Tweede Kamer ook het financieel jaarverslag van minister Hoogervorst van Financiën en het Rechtsmatigheidsonderzoek van de Algemene Rekenkamer.

De vers aangenomen ambtenaren werken bij diensten die zich bezighouden met veiligheid. De rechterlijke macht kreeg er duizend ambtenaren bij. In veiligheid heeft zowel Paars II als Balkenende I extra geld gestoken.

In totaal werken er nu 126 duizend ambtenaren bij de rijksoverheid.

Aan externe adviseurs en diensten gaf de overheid vorig jaar ruim driekwart miljard euro uit (767 miljoen euro), een stijging met 18 procent. Opvallend detail is dat het juist Thom de Graaf was - de aanstaande ont-bureaucratiserings-minister - die in de Tweede Kamer opheldering vroeg over de uitgaven aan externe adviseurs.

Minister Hoogervorst maakt zich in zijn jaarverslag vooral zorgen over de stijgende zorguitgaven. Vorig jaar liepen die met 10 procent op.

'Als we zo doorgaan hebben we snel de duurste zorg in Europa', zei hij. Hoogervorst wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe minister van Volksgezondheid en zal de problemen zelf moeten oplossen.

Saskia Stuiveling, de President van de Algemene Rekenkamer, waarschuwt de Tweede Kamer dat de kwaliteit van de bedrijfsvoering achteruit gaat. Stuiveling constateert een stijging met 25 procent van het aantal onvolkomenheden in de boeken van de ministeries.

Minister Hoogervorst deelt de conclusie van de Rekenkamer niet. 'We kijken beter naar de bedrijfsvoering en dan zien we ook meer', hield hij de Tweede Kamer voor.

In een interview met de Volkskrant bestempelt Stuiveling de opstelling van Hoogervorst als 'riskant'. Ze vreest uitholling van de financiële discipline op de ministeries.

Ook zouden financiële ambtenaren moeten worden ontzien bij de aangekondige bezuinigingsronde op de ambtenaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden