Grizzlybeer maakt het prima, met dank aan de wolf

Het gaat goed met de grizzlybeer in Yellowstone National Park. Oorzaak: de wolven die daar achttien jaar geleden zijn uitgezet.

Grizzlyberen in Yelowstone Beeld null
Grizzlyberen in Yelowstone

De grizzly had in het oudste en grootste natuurpark van de Verenigde Staten jarenlang te lijden onder de overbegrazing door herten. Die aten de bessen op die de beren nodig hebben om hun speklaag aan te dikken voor hun winterslaap. De terugkeer van de wolf, in 1995, dringt het aantal grazende herten terug. Nu zijn er weer genoeg bessen voor de beer, schrijven onderzoekers van onder meer Oregon State University in Journal of Animal Ecology.

Bessen
Het dieet van de grizzlybeer - een bedreigde diersoort - bestaat voor soms wel de helft uit bessen. Toen de wolven in het begin van 1900 in Yellowstone uitstierven, nam het grazen door herten toe. De bessen verdwenen, en ook twee andere favoriete snacks van de beer raakten overbegraasd: jonge espen en wilgen.

Doordat de beer zijn kracht terugwint, kan hij - net als de wolf - op de herten jagen. Die hebben nu twee sterke roofdieren tegenover zich, waardoor de overbegrazing verder afneemt.

Hoewel in Nederland onlangs slechts één - dode - wolf is aangetroffen, droomt ecoloog Leo Linnartz van de website wolveninnederland.nl al over de ecologische gevolgen van een terugkeer. Jagende wolven zouden volgens hem de balans kunnen herstellen bij de Oostvaardersplassen in Flevoland. Heckrunderen - een soort oerkoeien - worden daar bedreigd door de dominantie van edelherten. Wolven kunnen de heckrunderen helpen door op de edelherten te jagen.

Waterleidingduinen
In de Amsterdamse waterleidingduinen, filosofeert Linnartz verder, zou de wolf de zeldzame ree een dienst bewijzen door te jagen op damherten, die daar in grote aantallen grazen. Uiteindelijk zou ook de hertenpopulatie profiteren van de jagende wolven. Alertheid en vluchtgedrag maken de dieren slanker; alleen de sterkste overleven.

Een terugkeer van beren in Nederland lijkt Linnartz onwaarschijnlijk, maar niet uitgesloten. De Europese bruine beer leefde hier tot de 11de eeuw in het wild.

Een wolf in Yellowstone Park Beeld null
Een wolf in Yellowstone Park
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden