Grimmige sfeer, maar anti-Zwarte Pietendemonstratie in Dokkum verloopt relatief rustig

Begeleid door negen ME-busjes, twee sleepwagens, een politiewagen en elf motoragenten vertrokken drie bussen vol demonstranten zaterdagochtend naar Dokkum, om daar alsnog te demonstreren tegen Zwarte Piet. Tot grote confrontaties kwam het daarbij niet. Twee personen die geen identificatie konden tonen werden aangehouden.

Redactie
De demonstratie zaterdag in Dokkum Beeld anp
De demonstratie zaterdag in DokkumBeeld anp

De demonstratie verliep relatief rustig, maar gezelliger werd het er niet op in Dokkum, zag Volkskrantverslaggeefster Maud Effting die met de demonstranten meereisde. 'Onderweg naar Friesland kregen we veel opgestoken middelvingers van medeweggebruikers te zien, en mensen die op hun voorhoofd wezen. Ook zagen we wat Zwarte Pieten, al weet ik niet of dat tegendemonstranten waren.'

Grimmig

Ook in Dokkum zelf zaten veel mensen niet op de demonstranten te wachten. 'De sfeer was grimmig. Veel mensen zeiden dat ze het belachelijk vonden dat de demonstranten een kinderfeest wilden verstoren. Maar tot ongeregeldheden kwam het niet.' De actievoerders hadden een plein toegewezen gekregen om te demonstreren. De burgemeester had een noodbevel uitgevorderd dat preventief ingrijpen mogelijk maakte, maar daar hoefde geen gebruik van te worden gemaakt.

'We werden in de buurt van het plein afgezet, en moesten door een haag van Dokkummers heen om er te komen', vertelt Effting. 'Er werd geschamperd en er werden negatieve opmerkingen gemaakt, maar het kwam niet tot grote uitbarstingen.'

null Beeld anp
Beeld anp

Effting: 'Er was vandaag geen officiële sinterklaasviering in Dokkum. Veel Dokkummers hadden gezegd de demonstratie te zullen negeren, maar dat is misschien niet bij iedereen even goed gelukt. Ik sprak winkeliers en die vertelden dat ze minder omzet draaiden dan verwacht, zeker op de zaterdag voor Sinterklaas. Wellicht doordat mensen bleven kijken bij de demonstratie, maar misschien ook doordat ze uiteindelijk toch wegbleven uit de stad.'

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum, twee weken geleden, wilden honderd betogers tegen Zwarte Piet demonstreren. Ze kwamen nooit in het Friese stadje aan, doordat ze op de A7 werden tegengehouden door een groep voorstanders van Zwarte Piet. De demonstratie werd vervolgens door het lokale bestuur alsnog verboden vanwege 'de vrees voor ernstige wanordelijkheden'. De actiegroep Nederland Wordt Beter vroeg en kreeg daarop om een vergunning voor een demonstratie voor vandaag, de zaterdag voor sinterklaasavond.

Effting sprak in de bus ook met de organisator van de demonstratie, Jerry Afriyie. 'Hij wees op de enorme hoeveelheid ME'ers die hen de hele weg heeft beschermd', zegt de verslaggeefster. 'Hij zei: dit is Nederland anno 2017, dit is nodig om vreedzaam te kunnen demonstreren. Ook vertelde hij dat tientallen mensen hadden afgezegd uit angst, en omdat ze bang waren dat de politie hen niet kon beschermen.'

Lees maandag in de Volkskrant het verslag van Maud Effting, waarin zij voor en tegenstanders van zwarte piet aan het woord laat.

null Beeld anp
Beeld anp

Zo wist het Friese anti-anti-Zwarte Piet-protest 'dat gedoe uit de Randstad' te weren
Hoe kon het gebeuren dat ruim honderd betogers tegen Zwarte Piet nooit aankwamen bij de Sinterklaasintocht in Dokkum? Lees hier onze reconstructie.

Zwarte Piet triomfeert in Dokkum: 'Uit de weg meneer, de demonstranten komen niet meer'
Er is een speciaal vak voor hen ingeruimd, maar de anti-Zwarte Piet-activisten komen zaterdag niet in Dokkum aan. Boze Friezen houden hun bussen op de snelweg tegen. Verslaggever Olaf Tempelman zag het gebeuren, twee weken geleden.

Een demonstratie verbieden: hoe riskant is dat?
Volkskrant-redacteur Tjerk Gualthérie van Weezel een trend: tegenacties leiden steeds vaker tot een demonstratieverbod. Hoe gevaarlijk is dat?

Bestaat de kloof tussen de Randstad en de rest van Nederland echt?
'Vooral het debat over Zwarte Piet wordt door een kleine culturele elite in de Randstad aan de rest van Nederland opgedrongen', schreef de Telegraaf eerder. Wordt Nederland echt zo uiteengereten door een kloof?

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden