Grimmige sfeer bij hoorzittingen kandidaat-eurocomissarissen

De hoorzittingen in het Europees Parlement met de kandidaten voor de nieuwe Europese Commissie zijn ontaard in een grimmig politiek steekspel. De Spaanse christen-democratische kandidaat Cañete (Klimaat en Energie) overtuigde woensdagavond niet, de Britse conservatief Hill (Financiële Stabiliteit & Kapitaalmarkten) evenmin. Uit wraak dreigen de christen-democraten donderdag de socialistisch gegadigde Moscovici (Economische en Financiële Zaken) af te schieten.

De Britse conservatief Jonathan Hill (Financiële Stabiliteit & Kapitaalmarkten) tijdens zijn hoorzitting in het Europees Parlement. Beeld reuters

'Dit wordt bloed aan de muur', verklaarde een nauw betrokkene na afloop van de hoorzittingen. Mogelijk velt het parlement pas volgende week een definitief oordeel over sommige beoogde Commissarissen. Dat geeft de fractievoorzitters tijd voor een compromis via een portefeuille- of personenwissel. Zonder goedkeuring van het parlement kan de nieuwe Commissie niet op 1 november aan de slag.

Cañete probeerde de parlementariërs voor zich te winnen met excuses voor zijn uitspraak dat in een debat vrouwen intellectueel geen partij zijn voor een man. 'Een ongelukkige opmerking', aldus Cañete. Deze verontschuldiging werd verwelkomd, maar dat gold niet voor de uitleg over zijn relatie met de olie-industrie.

De Spanjaard verklaarde zijn aandelen in twee oliebedrijven (waarde 437 duizend euro) inmiddels verkocht te hebben. Zijn vrouw en kinderen hebben dat eveneens gedaan. Cañete: 'Mijn familie heeft geen belang meer in de oliebedrijven. Dus er is geen sprake van belangenverstrengeling.'

De Spaanse christen-democratische kandidaat Miguel Cañete (Klimaat en Energie) overtuigde niet. Beeld ap

Achterdocht

Doorgevraagd door sociaal-democraten en Groenen over zijn zwager, die in dezelfde oliebedrijven zou zitten, weigerde Cañete te antwoorden. Pas toen GroenLinks-europarlementariër Eickhout voor de derde keer naar de zwager vroeg, mompelde Cañete die niet als familie te beschouwen.

Werd hierover de achterdocht niet weggenomen, dat gold ook voor het overzicht van zijn financiële belangen die hij bij het parlement indiende. Dat werd op de valreep veranderd, omdat inkomsten voor werk bij zijn politieke partij 'vergeten' waren. Het parlement eist nader onderzoek.

Vergelding

Christen-democraten reageerden woedend op wat zij als onheuse aanval van socialisten en Groenen beschouwden op hun partijgenoot Cañete. Als vergelding zullen zij vandaag Moscovici doorzagen over zijn trouw aan de Europese afspraken over begrotingsdiscipline.

Woensdagmiddag kon de Britse kandidaat Hill ook niet overtuigen. Hoewel hij de vragen soms met charme en humor beantwoordde, besloot het parlement tot een herexamen. Hill wordt als lobbyist van de Londense City gezien. De Hongaarse Commissaris in spe Navracsics stuitte op minder weerstand.

Jonathan Hill (Financiële Stabiliteit & Kapitaalmarkten). Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.