Nieuws

Grilligheid en ouderdom frustreren snelle reparatie van Gerrit Krolbrug

Rijkswaterstaat heeft meer moeite dan gedacht om de Gerrit Krolbrug in Groningen te repareren. De herstelwerkzaamheden lopen uit, nadat afgelopen vrijdag een Duitse ponton tegen de constructie aan voer.

De zwaar beschadigde Gerrit Krolbrug na de aanvaring. Beeld ANP
De zwaar beschadigde Gerrit Krolbrug na de aanvaring.Beeld ANP

Daardoor blijft de brug niet te passeren voor voetgangers en fietsers en kunnen ook boten niet erlangs. De waterweg onder de constructie is onderdeel van een belangrijke vaarroute tussen Amsterdam en Duitsland. Ongeveer dertig schepen wachten op doorgang. De brug zelf wordt normaal gesproken dagelijks door ongeveer 15 duizend mensen gebruikt.

Sinds de botsing werkt Rijkswaterstaat met man en macht aan het herstel van de brug. Maar het in 1936 aangelegde bouwwerk laat zich moeizaam repareren. ‘Grilligheid en ouderdom’ maken dat ‘de brug zich anders gedraagt dan gedacht’, tweet de instantie.

Zo had Rijkswaterstaat er niet op gerekend dat de brug in de loop van het weekend deels zou zinken, vertelt een medewerker aan RTV Noord. Doordat het dek door de botsing scheef kwam te staan, verplaatste veel druk zich naar één kant van het bouwwerk. Dat kon de drijver waarop die zijde stond niet aan, waardoor daar water inliep.

‘We zijn de nacht bezig geweest met het leegpompen van de drijver en we hebben alle zestien ontluchtingsopeningen dichtgezet, zodat dit niet weer kan gebeuren’, zei de medewerker. Maandagochtend is een nieuwe drijver onder de brug gevaren. In de middag kan de brug weer omhoogkomen.

Rijkswaterstaat verwacht dat in de loop van maandagmiddag fietsers en voetgangers weer gebruik kunnen maken van de brug.

De Tsjechische schipper die vrijdagnacht tegen de brug aanvoer, heeft een proces-verbaal gekregen wegens ‘geen goed zeemanschap’. Duidelijk is dat hij niet onder invloed was van alcohol of drugs. De politie onderzoekt of verdere stappen tegen de man ondernomen kunnen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden