Grillen van Berlusconi beïnvloeden G8-top

Naar de wens van premier Berlusconi is de top van grote industrielanden verplaatst naar de stad waar de aarde nog steeds schokt....

Van onze correspondent Eric Arends

ROME De Britse premier Brown heeft alvast te horen gekregen hoe hij precies moet handelen, mocht straks in Italië de aarde plotseling beginnen te beven. Het gaat slechts ‘om een briefing van paar zinnen’, zegt een medewerker van de Britse ambassade in Rome. Maar die geven wel aan dat de driedaagse G8-top, vanaf morgen in het Italiaanse L’Aquila, geen doorsnee vergadering is van de rijke industrielanden.

Hoewel de bijeenkomst moet gaan over pittige problemen als het klimaat, de armoede in Afrika en de kredietcrisis, dienen de staatshoofden en regeringsleiders deze keer zichzelf tevens de vraag te stellen: wat moet ik doen bij een aardschok?

De Italiaanse premier Berlusconi heeft het zo gewild, waarmee hij onverwachte risico’s blijkt te hebben genomen.

De G8-top stond gepland in een uiterst chic oord op het eiland Sardinië. Maar de zakenman-premier achtte het in moreel, financieel en publicitair opzicht beter om de exclusieve vergadering te laten plaatsvinden in L’Aquila, de stad die begin april grotendeels werd verwoest door een beving van 5,8 op de schaal van Richter.

Bijna driehonderd mensenlevens eiste het natuurgeweld, en tienduizenden wonen nu in tentenkampen. Door de top naar dit verweesde oord te verplaatsen, hoopt Berlusconi zowel de media-aandacht voor deze Midden-Italiaanse regio vast te houden, als eventuele demonstranten te ontmoedigen om – in het zicht van zoveel leed – al te radicale acties te ontvouwen.

Maar sinds vrijdag lijkt het gevaar vooral vanuit de krochten van de aarde te komen. Na enkele weken van stilte, is L’Aquila opnieuw getroffen door een beving van 4,1 op de schaal van Richter. Inwoners renden in paniek de straat op, van auto’s ging spontaan het alarm af en getraumatiseerde tentbewoners zagen voor de zoveelste keer hun vrees bevestigd dat de rust in de grond onder de regio Abruzzen nog niet is teruggekeerd. Inderdaad houden de schokken en schokjes sinds vrijdag aan.

De Italiaanse autoriteiten verzekeren dat de politiek leiders en hun delegaties alsook de pers (tezamen een gezelschap van duizenden personen) geen enkel gevaar lopen. Het gebouwencomplex van de Guardia di Finanza, waar de top wordt gehouden, is volgens hen bestand tegen zware aardbevingen. Bovendien krijgt de pers ‘s avonds onderdak in Chieti, op bijna 90 kilometer van L’Aquila.

Premier Balkenende heeft daarom ‘geen extra briefing over de aardbeving nodig’, zegt een woordvoerster van de Nederlandse ambassade in Rome. ‘De premier is intelligent genoeg om te weten wat hij eventueel moet doen.’

Niettemin heeft de regering-Berlusconi drastische voorzorgsmaatregelen genomen: wordt het gebied tijdens de G8-top getroffen door een beving van 4 op de schaal van Richter, dan verhuizen de delegaties naar Rome, waar de vergadering zal voortgaan.

Zo lijkt een Italiaanse G8-top opnieuw in de schaduw te raken van randverschijnselen. In 1994, tijdens de top in Napels over aanpak van de internationale criminaliteit, kreeg Berlusconi een dagvaarding wegens corruptie. In 2001, in Genua, ontaardden demonstraties in gevechten tussen betogers en politie, waarbij een demonstrant werd doodgeschoten en tientallen anderen werden mishandeld.

En nu dus de aardschokken – alsof er niet al genoeg gedoe was over Berlusconi’s vermeende escapades met prostituees. De Sunday Times meldde dat er nieuwe foto’s op komst zijn, waarop te zien is hoe de premier geniet van twee dames die, elkaar zoenend, bij hem op schoot zitten. Het kantoor van de premier liet weten dat de foto’s ‘digitaal bewerkt’ zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden