NieuwsPleistervaccin

Griepprik straks misschien beschikbaar als pleister, verspreiding vaccins via post komt dichterbij

Onderzoekers hebben een griepvaccin ontwikkeld dat mensen bij zichzelf kunnen toedienen door een soort pleister op de huid te plakken. Dat maakt snelle verspreiding via de post mogelijk en dat is een uitkomst tijdens pandemieën.

Darrick Carter van het Infectious Diseases Research Institute in Seattle.

De onderzoekers, onder leiding van Darrick Carter van het Infectious Diseases Research Institute in Seattle, pasten het griepvaccin zo aan dat er minder van nodig is. Ze deden dat door een sterkere afweerreactie in het lichaam uit te lokken en een hulpstof toe te voegen die de immuunrespons extra opwekt. Dat maakt het mogelijk het vaccin op de huid toe te dienen via een pleister met een kleine naald van minder dan een millimeter, zodat er geen bloedingen ontstaan.

Met dit soort vaccins kan men sneller op eventuele wereldwijde griepepidemieën reageren, schrijven de wetenschappers. Omdat ze niet vloeibaar zijn, maar droog, hoeven ze niet gekoeld te worden. Het vaccin kan bij een pandemie dus via de reguliere post worden verspreid. Ook lukt het de onderzoekers om het vaccin binnen negentien dagen te produceren, schrijven ze in vakblad Science Advances – veel sneller dan normaal.

Carter testte het vaccin bij fretten en honderd gezonde vrijwilligers tegen de voor de mens besmettelijke variant van de Aziatische vogelpest H5N1, een van de griepvirussen die onderzoekers in de gaten houden als mogelijk gevaar voor de gezondheid. In onder meer 1918, 1957 en 1968 zorgden zulke nieuwkomers voor wereldwijde uitbraken met veel doden.

‘Veelbelovend’

Hoogleraar virologie Marion Koopmans (Erasmus MC), niet betrokken bij het onderzoek, vindt de ontwikkeling veelbelovend. ‘Deze methode lijkt sneller, zuiniger en beter.’

Droge vaccins in pleistervorm zouden ook voor andere ziektes een uitkomst kunnen zijn, zegt ze. Voor inentingen zijn dan geen grote naalden meer nodig, wat prettig is voor bijvoorbeeld kinderen. Ook ziet Koopmans mogelijke toepassingen in bijvoorbeeld Afrika, waar de koeling van vaccins nu een groot probleem is.

Het onderzoek roept echter ook vragen bij haar op. Zo twijfelt ze of het bij een pandemie wel lukt om snel grote hoeveelheden vaccin te produceren, en wijst ze erop dat de proefpersonen in de studie twee keer gevaccineerd moesten worden om voldoende beschermd te zijn. Ten slotte vraagt Koopmans zich af of mensen in de praktijk wel in staat zijn om het vaccin bij zichzelf toe te dienen. ‘Ongetwijfeld kun je daarbij ook van alles verkeerd doen.’

De onderzoekers geven niet aan hoe de vaccinverspreiding en het toezicht op een juiste toediening er in de praktijk precies uit zouden moeten zien. PostNL ziet geen bezwaren tegen distributie via hun bedrijf, reageert een woordvoerster. ‘We versturen nu ook medische post. Als je dat volgens de regels doet, zoals in een speciale verpakking, kan het gewoon.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden