Griepgolf is bijna epidemie geworden

Het onderzoeksinstituut Nivel laat weten dat vijf op de tienduizend Nederlanders een griepvirusinfectie hebben opgelopen. 'We zitten tegen een epidemie aan', zegt Aad Bartelds van het Nivel....

Van onze verslaggever Marc van den Broek

De uitbraak doet zich vroeger voor dan in de voorafgaande jaren, toen er sprake was van milde griepgolven. Mogelijk ontwikkelt deze aanval zich tot een normale golf, voorspellen deskundigen.

Het Nivel baseert zich op de 48 huisartsenpeilstations in het land, die wekelijks doorgeven hoeveel grieppatiënten er langs zijn geweest.

De griepgolf is dit winterseizoen in Europa begonnen in Groot-Brittannië en is via Frankrijk en België in Nederland gekomen. België meldde vorige week een sterk gestegen aantal. De griep kenmerkt zich dit jaar door keelpijn en koorts. Bartelds durft niet te zeggen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen, maar in Engeland bleek de golf snel over zijn hoogtepunt heen.

De griep-epidemiologen kijken met meer dan gemiddelde interesse naar de griepgolf. Dit komt doordat het huidige griepvaccin geen optimale bescherming biedt tegen de variant die deze winter verantwoordelijk is voor de meeste gevallen van griep.

De belangrijkste virusvariant die deze golf veroorzaakt, is van het Fuijan-type. Het vaccin beschermt tegen de daarop gelijkende Moskou-variant. 'Het is niet te voorspellen of hierdoor meer mensen ziek worden', zegt viroloog prof. Ab Osterhaus van het influenzacentrum in Rotterdam.

De samenstelling van het vaccin wordt ieder voorjaar vastgesteld op basis van de ervaringen van het afgelopen jaar. Die tijd is ruim, omdat het een maand of zes duurt om voldoende hoeveelheden entstof te maken.

Het is een beetje gokken bij het vaststellen van het vaccin, omdat het griepvirus in veel gedaanten opduikt. Het komt volgens Osterhaus een keer in de tien jaar voor dat het vaccin niet optimaal is.

Hij adviseert in bejaardencentra en andere plekken waar veel kwetsbare groepen bij elkaar wonen, gebruik te maken van antivirale middelen als er ziekteverschijnselen in huis zijn. Hierdoor verloopt de ziekte milder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden