Griep velt Mexicaanse economie

President wil dat Mexicanen hun vakantie thuis uitzitten...

Van onze correspondent Cees Zoon

MEXICO-STAD ‘Je blijft dit lange weekend thuis, met je familie’, zegt de Mexicaanse president Felipe Calderón op amicale maar dwingende toon. ‘Want er is geen veiliger plaats om besmetting met het griepvirus te voorkomen dan je eigen huis.’

Calderón tutoyeert hoogst ongebruikelijk zijn landgenoten om zijn tv-toespraak van donderdagavond laat een vaderlijke toon mee te geven. Maar de boodschap is er niet minder grimmig om. De preventiemaatregelen om de verbreiding van de griep te voorkomen worden drastisch opgevoerd: alle niet-essentiële economische activiteiten in zowel de particuliere als de publieke sector worden in heel Mexico stilgelegd tot 6 mei.

Op het moment dat de voorjaarsvakantie had moeten beginnen, is de gigantische hoofdstad tot de status van een spookstad vervallen. Veel Mexicanen grijpen normaal gesproken twee feestdagen plus een weekeind aan voor een minivakantie. Het zijn ook nu weer de heetste dagen van het jaar, aan de vooravond van de regentijd, maar de bijna 20 miljoen inwoners moeten ze binnen doorbrengen.

Niet dat er veel opties zijn voor degenen die de komende dagen toch de deur uit willen. Gisteren waren alle 1 mei-optochten, die altijd een hoop volk op de been brengen, afgelast. Huwelijksplechtigheden, bruiloften en dopen, waar de Mexicanen hun zaterdagen bij voorkeur mee vullen, zijn geschrapt. En zondag kunnen ze niet naar de mis, niet naar het voetbal en niet naar de film. De kerken en bioscopen zijn gesloten en alle voetbalwedstrijden worden zonder publiek gespeeld.

Ze zullen wel op zoek moeten naar eten, want alle restaurants blijven dicht. ‘Er dreigen serieuze bevoorradingsproblemen als de mensen blijven hamsteren’, zegt Miguel Marón, voorzitter van de Industriekamer. De sfeer in de supermarkten is onwerkelijk. Klanten en personeel dragen mondkapjes, voor de verminderde klandizie zijn zo veel mogelijk kassa’s open om rijen te voorkomen, en sommige supers sluiten de deuren even als het binnen druk is.

Vanaf vrijdag zijn alleen basisvoorzieningen, zoals ziekenhuizen, benzinestations en supermarkten, nog in bedrijf. Met het platleggen van alle andere activiteiten begint de voorspelde economische ramp zichtbaar te worden. In Mexico-stad, dat de omvang van een klein land heeft, zijn de cijfers altijd enorm. Alleen al in de restaurantsector werken een half miljoen mensen.

Werknemers zijn als eersten de klos. Hun salarissen worden niet doorbetaald, want de Mexicaanse wet verplicht werkgevers niet de niet gewerkte dagen te betalen ‘in geval van overmacht’. President Calderón noemt dit verlies aan inkomsten ‘de moeite waard voor de gezondheid van de bevolking’.

De kritiek op het opereren van Calderón groeit met de dag. De president had zich vier dagen lang niet direct laten horen en alle informatieoverdracht aan zijn ministers overgelaten. Vrijdag verschenen er foto’s van een vergadering van Calderón met gezondheidsdeskundigen, waarbij ondanks de onophoudelijke adviezen van de overheid geen van de aanwezigen een mondkapje draagt.

De door de overheid gepresenteerde cijfers van de epidemie blijven chaotisch en tegenstrijdig. Hoewel Calderón belooft dat ‘de regering de waarheid zal vertellen en de bevolking alle informatie zal verstrekken die beschikbaar is’, is de toch al gebruikelijke scepsis over de overheid de afgelopen dagen dan ook sterk toegenomen.

Pagina 9

Commentaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden